Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren

Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406)Clivia is een geslacht met 3 soorten die niet winterhard zijn, maar aantrekkelijk als potplant in de kas of in een serre. Alle soorten zijn afkomstig uit Zuid-Afrika waar hij groeit in dalen met een vruchtbare, humeuze en lemige bodem en een doorlatende ondergrond. Hij is genoemd naar Lady Charlotte Florentina Clive, hertogin van Northumberland en gouvernante van koningin Victoria. Op haar landgoed Almwick kwamen enkele soorten van dit geslacht voor het eerst in bloei.

Clivia´s bezitten een uit rokken opgebouwde stam die in het centrum vlezige wortels vormt. De Clivia vormt paarsgewijs nieuwe bladeren en na een aantal jaren ontstaat zo een dikke stam met twee rijen op elkaar liggend blad. Elke zomer komen er nieuwe bladeren te voorschijn, terwijl er in het najaar en winter een even groot aantal afsterft. De stevige, trompetvormige bloemstengels dragen eindstandige schermen met elk zo’n 10-20 bloemen. De vrucht is een oranjerode bes.

Standplaats

De Clivia heeft een hekel aan verplaatsen. Wel mag u hem ´s zomers buiten ingraven op een beschutte, halfbeschaduwde plek. Ook binnen een licht beschaduwde plaats geven, bijvoorbeeld voor een raam met ochtendzon. Van februari tot augustus geven we iedere 14 dagen een kamerplantenmeststof.

Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406)Overwintering

Tijdens de rust zet u de plant op een koele plek neer bij 8-10 °C.

Bloei forceren

Door in oktober een rustperiode in te lassen, waarbij je zeer weinig water geeft, wordt de Clivia geprikkeld om tot bloei te komen. Geef net zoveel dat het blad niet verdroogt en de aarde heel licht vochtig blijft. Ook geen meststoffen meer toedienen. In de eerste maanden van het jaar zal zich een bloeistengel gaan vormen. Geef pas opnieuw meer water als de bloemstengel minstens 15 cm lang is.

Tijdens de bloei en ook daarna rijkelijk gieten maar let erop dat onderin de pot geen water blijft staan: de vlezige wortels rotten snel en uw plant sterft af.

Meteen na de bloei kan er verpot worden. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, omdat de vlezige wortels gemakkelijk beschadigd worden. Jonge planten worden elk jaar verpot, oudere planten eens in de 3 jaar.

Vermeerdering

Uit zaad maar het duurt dan 3 jaar vooraleer de planten gaan bloeien.
Beter is door uitlopers te nemen met minstens 4 bladeren van de moederplant.

Ziekten en plagen

  • Vooral schild- en wolluis.
  • Als de plant te veel zon krijgt worden de bladeren geel.
  • Bij een regelmatig tekort aan water tijdens de ontwikkeling van bloemstengels blijven de bloemstengels te kort.
  • Gele vlekken op het blad zijn vaak het gevolg van te veel en vooral te koud water.

Soorten en cultivars

Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406) Clivia miniata is de vaakst geteelde en mooiste van alle soorten en komt in heel oostelijk Zuid-Afrika op grote schaal voor. Hij heeft een naar twee kanten groeiend, tot 6 cm breed, riemvormig blad. De bloemen van bijna 10 cm lang zijn meestal oranje tot rood met een gele keel. De bloei is meestal in het voorjaar, maar ook wel op andere tijden. In de loop der jaren zijn er tal van cultivars gekweekt, waaronder gele en roomwitte vormen.
Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406) Clivia nobilis heeft een tot 4 cm breed blad. De bloeistengels zijn gewoonlijk korter dan het rechtopstaande, matgroene blad. De hangende bloemen staan in vrij dichte schermen. Ze hebben een nauwe trechtervorm en zijn licht scharlakenrood van kleur met opvallende groene punten. Ze bloeien tussen het eind van de winter en het begin van de zomer.
Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406) Clivia gardenii is een Zuid-Afrikaanse soort met roodoranje, soms gele, naar beneden gebogen, 5-10 cm lange bloemen met groene punten op stengels tot 75 cm lang. De vrij smalle bladeren zijn ongeveer 60 cm lang en diepgroen van kleur. Deze clivia wordt 60 cm hoog en bloeit ´s winters.
Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406) Clivia cyrtanthiflora is een hybride uit Clivia miniata en Clivia nobilis. Hij wordt vrij algemeen geteeld. Hij draagt van eind winter tot begin zomer dichte schermen met hangende, smal buisvormige, licht scharlakenrode bloemen van circa 5 cm lang met lichtere, gelige punten.
Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406)Hoe krijg je bloeiende Clivia in de huiskamer? De truc met het watergeven om te forceren(245725406) De hierboven behandelde plant is beschikbaar als uitgebreide plantenfiche van het seizoen 2007. Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee hun hardeschijf programma. TKPLUS abonnees met een TK-Plantengids HD CD-ROM kunnen deze plantenfiches downloaden en installeren op hun harde schijf. Voor info over deze cd-rom zie http://www.tuinkrant.com/plantengids/index.html

 


Bronnen 2007 RVO, fotomateriaal PPH-VLAM

Tuininformatie