Kruiden in de tuin: gezond uitzweten met ket keukenkruid komkommerkruid of Borago

Kruiden in de tuin: gezond uitzweten met ket keukenkruid komkommerkruid of Borago(2091953593)Komkommerkruid is een decoratief keukenkruid dat vooral in de mediterrane keuken gebruikt wordt. Zijn licht komkommerachtig aroma verbetert alle groentesalades en visgerechten. De Fransen proeven zelfs de frisheid van oesters en geven aan het kruid de bijnaam ´hûtre végétale´. Daarnaast is het een plant die graag door bijen en hommels bezocht wordt. Komkommerkruid is inheems in westelijk Noord-Afrika en Zuid-Spanje en werd door de Romeinen in heel Europa verbreid.

Komkommerkruid
Borago officinalis (botanisch)
Borage, Burrage (Engels)
Bourrache officinale (Frans)
Borretsch, Gurkenkraut, Wohlgemutkraut (Duits)
Boraginaceae – ruwbladfamilie

 

Kruiden in de tuin: gezond uitzweten met ket keukenkruid komkommerkruid of Borago(2091953593)

Naamgeving

De naam borage is afgeleid van de Arabische woorden ´abu rache´. Abu betekent vader en rache zweten. Het eten van borage bladeren stimuleert het zweten en draagt daardoor bij aan genezing.

Plantkenmerken

Komkommerkruid is een eenjarige tot 60 cm hoog groeiende plant met ruw behaarde bladeren en stengels. De stervormige bloemen zijn blauw, soms ook wit. Het kruid bloeit van juni tot augustus.

Standplaats

Komkommerkruid groeit goed op humusrijke bodem op plekken met zon of halfschaduw.

Gebruik

Bloemen en bladeren zijn eetbaar. Met de bloemen kunt je salades en zoete dranken decoreren. Je kunt ze ook in ijsblokjes invriezen. Geoogst worden de jonge blaadjes. Zij worden fijn gehakt en aan visgerechten, salades, soepen en desserts toegevoegd. Zij bevatten vele mineralen en stimuleren daardoor de stofwisseling. Jonge, gehakte borageblaadjes zijn lekker in yoghurt en kwark. De bladeren van de oudere plant zijn te harig om in gerechten verwerkt te worden.
Er wordt beweerd dat je door het eten van borage minder gevoelig zou zijn voor stress en somberheid. Boragethee helpt bij hoofdpijn, verzacht keelpijn, reumatische pijnen en verlaagt koorts.

Kruiden in de tuin: gezond uitzweten met ket keukenkruid komkommerkruid of Borago(2091953593) Kruiden in de tuin: gezond uitzweten met ket keukenkruid komkommerkruid of Borago(2091953593)

Een kompres van een borageaftreksel vermindert de pijn van een eerstegraadse verbranding.
Uit het zaad van Borage wordt een olie met een hoog gehalte aan linolzuur geperst, de bernagie-olie. Deze wordt als huidolie gebruikt.
De decoratieve bloem is vaak in handwerkmotieven te vinden.

Zaaien

Borage kan al in het najaar gezaaid worden. Hij komt dan mooi in het voorjaar op en bloeit in mei.Als je hem eenmaal in je tuin hebt, zal hij zich uitzaaien en in het jaar daarop op verschillende plekken verschijnen. Wanneer je hem in het voorjaar zaait, zal hij pas in juni gaan bloeien.

Tuininformatie