Kruiden in de tuin: kruiden oogsten, drogen en bewaren

Verzamel kruiden altijd vroeg in de morgen, nadat de dauw is verdwenen en voor de zon te veel op de planten schijnt. Oogst geen kruiden als ze vochtig zijn door een regenbui. Vermijdt zoveel mogelijk het kneuzen van de bladeren. Oogst met een scherp mes. Neem maar zoveel als nodig is. Verwijder beschadigde en bruin geworden bladeren of bloemen. Kruiden bevatten 70% water. De kunst is dat water uit de kruiden te krijgen, op een snelle manier, zodat de oliën behouden blijven. Droog de kruiden op een donkere, goed geventileerde plaats bij een temperatuur tussen 21-38°C.

Donker! Door teveel licht gaat de kleur achteruit.
Ventilatie! Om het teveel aan vocht af te voeren.

Na 4 tot 14 dagen moeten de kruiden droog zijn. Strooi de kruiden één laag dik in ondiepe kistjes met in de bodem ventilatiegaatjes. Neteldoek, jute of vitrage kan ook goed dienst doen, als het gespannen wordt over een houten lijst. Bosjes kruiden kunnen in de keuken worden opgehangen. Er gaat echter zo veel van de smaak verloren omdat het wel 3 weken kan duren eer de kruiden droog zijn. Bladeren zijn droog als ze bros zijn, kroonbladen moeten droog aanvoelen en iets bros zijn.

Kruiden in de tuin: kruiden oogsten, drogen en bewaren(1461434614)

Bewaren

Strip de bladeren van de stengels en verkruimel ze. Maak de bladeren echter niet te fijn. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Rozemarijn, salie en tijm worden niet gestript. Door hun stengels kan men ze gemakkelijk uit de stamppot of vleesschotel halen. Gedroogde laurierbladeren laat men liever geheel.

Zaden en bloemen na het drogen best luchtdichte glazen potten opslagen. In plastic of in papier kunnen kruiden niet goed worden opgeslagen. Papier absorbeert de oliën en plastic kanzorgen voor broei. Komt er vocht aan de binnenkant van de glazen pot, dan betekent dit dat de kruiden niet goed droog geweest zijn. Haal ze uit de pot en laat ze verder op papier drogen.

De houdbaarheid van gedroogde kruiden

De meeste kruiden zijn ongeveer 1 jaar houdbaar. Bazielkruid, lavas, munt en marjolein zijn nog langer houdbaar.
Citroenmelisse, peterselie, bonenkruid en dragon kan men ongeveer 9 maanden bewaren. Ververs elk jaar alle kruiden opnieuw. Plak op de potten de datum waarop ze zijn gevuld.

Invriezen

Sommige kruiden verliezen hun smaak als ze gedroogd worden. Het beste is die kruidensteeds vers te gebruiken. Invriezen is een goede methode. Was de kruidenzorgvuldig af. Daarna moeten ze droog worden geschud. Kruiden kunnen worden ingevroren als ze binnen 2 maanden zijn opgebruikt. Voor een langere periode maakt men er bosjes van die dan gedoopt worden in kokend water en dan in koud water om ze te bleken. In gesloten plastic zakjes (of folie) worden ze dan ingevroren voor een langere periode (tot 6 maanden).

Kruiden om in te vriezen zijn

Bazielkruid
Bieslook
Dille
Peterselie
Kervel
Marjolein
Munt
Venkel
Zuring

Bronnen foto uit Kruiden - Helmond Plantengids, Michael Janulewicz

Tuininformatie