Een kuip als watertuin, een minivijvertje op je terras

Je kan op een relatief eenvoudige wijze op het balkon, terras of bij een zithoek, een leuk minivijvertje maken. Een kuip of bassin biedt ons reeds heel wat mogelijkheden. Boven de grond is een houten ton heel mooi, mits die stevig genoeg is. Met folie aan de binnenkant kan je alle waterdoorlaatbare kuipen afdichten.

Is je ton veel te groot, dan kan je met bijv. blokken styropor, die in de doe-het-zelf zaken te koop zijn, verschillende niveauverschillen gaan creëren. Een interessant effect verkrijgt u door de beplanting achterwege te laten en een onderwaterpomp met een kleine fontein- of waterkloksproeier aan te brengen. Deze zijn tegenwoordig niet al te duur en voldoen prima.

Een klaterende, bewegende waterpartij, is een lust voor het oog en het oor. Als je je miniwatertuin zo opstelt dat u erachter ook nog enkele potplanten kan plaatsen, dan maak je wel een heel mooi plaatje. Je kan ook de ton met grote keien opvullen en het water daar overheen laten stromen. De reeds genoemde verhogingen van styropor kunnen hierbij ook een handige hulp zijn. Als je de aanblik van planten belangrijker vindt dan die van water, dan kan je in de kuip een moerasje creëren.

Enkele planten die hiervoor in aanmerking komen zijn :

 

Latijnse naam Nederlandse naam
Lysimachia nummularia Penningkruid
Mysostis palustris Moeras-vergeet-mij-nietje
Mimulus luteus Maskerbloem
Sparganium minimum Kleine egelskop
Typha minima Dwerglisdodde

U kunt ook bijvoorbeeld een parapluplantje met pot en al in de ton zetten en een miniwaterlelie op het oppervlak laten drijven. Zo´n kleine watertuin zorgt voor een zeer decoratief effect.

Bron : Klassieke en Moderne kuipplanten - Helmut Jantra - ISBN 902152516X

Tuininformatie