Kuipplant Bougainvillea Vera Deep Purple is een ware verrijking

Kuipplant Bougainvillea Vera Deep Purple is een ware verrijking(1630239678)De nieuwe Bougainvillea ´Vera Deep Purple´ heeft fel gekleurde bloemen, die niet alleen opvallend groter zijn dan gewoonlijk, maar ook minder snel ruien. Bougainvillea spectabilis is een rijkbloeiende heester, die kan uitgroeien tot een kleine boom. Het bekendste ras is de lila- en violetkleurige ´Alexandra´, maar haar belang neemt geleidelijk af In de afgelopen tien jaar is haar aandeel in de aanvoer gedaald van 60 procent naar minder dan 30 procent. In opkomst zijn ´Dania´ (paarsroze, steenrood of wit) en ´Sanderiana´ (paars). Van meer recente datum zijn de Vera-typen: ´Vera Deep Purple´(donkerpaars) en ´Vera Light Purple´ (lichtpaars).

Kuipplant Bougainvillea Vera Deep Purple is een ware verrijking(1630239678)De Vera-typen onderscheiden zich van de bestaande rassen in meer dan één opzicht. Zo zijn de bloemen bijvoorbeeld groter dan gebruikelijk. Ze vallen extra op, doordat ze boven de hartvormige bladeren uitsteken en trossen lijken te vormen. De planten zijn echter niet groter of zwaarder dan gewoonlijk. Voor kwekers hebben de Vera-rassen als voordeel dat ze minder moeilijk te kweken zijn dan hun soortgenoten. Een andere positieve eigenschap is dat ze minder snel last hebben van bloemrui, waardoor het ook voor de handel een aantrekkelijk product is. Overigens wordt de kleur van Bougainvillea niet bepaald door de bloemetjes, maar door de omringende schutblaadjes. Het feitelijke bloempje is wit.

Bougainvillea ´Vera Deep Purple´ wordt aangevoerd als minstens 90% van de knoppen geopend is. Als de planten in een rauwer stadium worden ingekocht, is de kans groot dat de bloemknoppen niet open komen. Bij de inkoop is verder belangrijk, dat de potkluit vochtig is en de bladeren niet licht gekleurd of geel zijn. Bougainvillea ´Vera Deep Purple´ is op de Nederlandse bloemenveilingen verkrijgbaar van eind maart tot half augustus in de potmaten 9, 13 en 17 cm (alleen in plasticpotten). De plant is op verzoek ook met hoes leverbaar.

Verzorging

Zet de plant in de huiskamer op een lichte, zonnige plek te zetten of buiten op een tochtvrije plek bij een temperatuur van minimaal 6 °C. Bougainvillea kan goed tegen hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de potkluit voldoende vochtig blijft. Er mag echter geen water in de buitenpot of de schotel blijven staan. Geef op een donkere plek of bij donker weer minder water, anders gaat de plant groeien in plaats van bloeien. Dan laat zij haar knoppen vallen. Geef tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoedsel mee.

Overwintering

Ziektes komen vrijwel niet voor bij Bougainvillea. Bij een goede verzorging bloeit de plant de hele zomer. Wanneer de plant eerst zes tot acht weken in de huiskamer heeft gestaan, komt zij buiten gemakkelijk opnieuw in bloei. Bougainvillea moet na de bloei worden overwinterd op een koele, lichte plek bij een temperatuur van 8 tot 10° C. Geef dan weinig water. Wanneer de plant in het voorjaar wordt teruggesnoeid, bloeit de plant in de zomer weer.

Afkomst

Bougainvillea is vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Bougainville, die de plant in de achttiende eeuw ontdekte. Het geslacht telt veertien soorten. Bougainvillea spectabilis stamt van oorsprong uit Brazilië, maar is verwilderd in de tropen en subtropen van de gehele wereld. De soortaanduiding spectabilis betekent ´lieflijk´.

Bron: Geert Devriese 1999 - Bloemenbureau Holland
Bewerking Rudi Van Overloop

Tuininformatie