Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin

Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin (116286526)Misschien heeft u ze wel eens zien staan, een dakplataan, beuk of moerbei die als een levende zwevende muur in de tuin stond. Of een dak waar men in de zomer heerlijk in de schaduw kan zitten. Het maken van zo´n muur of dak is niet zo moeilijk, wel moet u enig geduld hebben voordat het helemaal dichtgegroeid is.

Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin (116286526)Een leiboom

Met een plataan, linde, moerbei of beuk kunt u levende muren maken. Het nadeel van de genoemde bomen is dat ze kaal worden in de winter, met een Prunus laurocerasus op stam heeft u daar geen last van. Als alles dichtgegroeid is kijkt niemand meer uw tuin in.


Werkwijze

Denk eerst heel goed na over de plek van de bomen, als ze er eenmaal staan haalt
u ze er niet meer zo snel weg. Om een scherm te maken heeft u geïmpregneerde of hardhouten palen, gegalvaniseerd ijzerdraad (roestvrij) en een spanner om het ijzerdraad te spannen nodig. De palen mogen gerust een diameter hebben van 10 a 15 cm. Zoals u hieronder ziet, moeten de plataanbomen 5 meter uit elkaar staan, en de palen minstens 2,50-3.00 van de boom.

Span 3-4 ijzerdraden over het geheel, u maakt gewoon gaten in de palen en haalt het ijzerdraad er doorheen. Aan beide zijkanten kunt u een paal in de grond slaan die ervoor zorgt dat de buitenste twee palen niet naar binnen zullen buigen als u het ijzerdraad spant. Zorg er voor dat u een vaste afstand houdt tussen de draden, afwijkingen zult u altijd blijven zien en dat is niet de bedoeling. U kunt in plaats van ijzerdraden ook latten gebruiken, het voordeel van ijzerdraad is dat het vrijwel onzichtbaar is.

Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin (116286526)


Een levend dak

Als u van een zonnige plek zoals op de foto hieronder een schaduwplekje wilt
maken, is een dakplataan of moerbei een hele leuke oplossing. Het duurt een tijdje voordat alles dichtgegroeid is, de plataan groeit in ieder geval sneller dan de moerbei (foto onder).

Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin (116286526)


Werkwijze

U kunt een scherm maken van bamboestokken, bij elke boom zet u een paal, boor er gaten doorheen en haal er een bamboestok door. Op deze stok die rust op de palen kunt u een scherm bouwen. Het geheel wordt niet echt stevig, maar als de plataan of moerbei eenmaal aan het groeien is krijgt het scherm vanzelf stevigheid.Wel is het van groot belang dat het scherm waterpas staat, anders krijgt u een scheef dak.


Een tweede mogelijkheid en mijn inziens ook een betere, is gebruik maken van een aluminium constructie zoals op de foto hieronder. Zo´n constructie kunt u kant-en-klaar verkrijgen in de handel. Als de boom en de constructie er eenmaal staan, kunt u daar bovenop een bamboescherm bouwen en het vastmaken. Vooral als u in een streek met veel wind woont, moet u zorgen voor een stevige constructie anders kunt u het beter laten.

Leibomen: een levende muur of dak geeft net dat extra tintje in de tuin (116286526)

Welke bomen zijn geschikt?

- Een geschikte plataan is de Platanus acerifolia, een snelgroeiende plataan die zonder snoei een hoogte van 25 meter kan bereiken.
- Van de beuk Fagus sylvatica (op stam) kan ook een scherm gemaakt worden
- De Morus alba of de Morus nigra kunnen beide gebruikt worden als dakmoerbei
- Een laurier op stam is een vrij zeldzaam gezicht.

Bronnen Henry van de Kolk, bewerking Rudi Van Overloop

Tuininformatie