Het leven in de vijver: het voederen van vijvervissen

Heeft u een nieuwe vijver ? Vanaf mei-juni is het moment aangekomen om vissen uit te zetten. Moet je je vissen voederen ? Voeren van vis is in een gewone vijver overbodig. Vooral nu in deze periode vallen vele insecten op het water en hebben de vissen geen extra voer nodig. In een vijver met grote aantallen vis, of in een gespecialiseerde koi-vijver, is voeren natuurlijk wel noodzakelijk.

Het leven in de vijver: het voederen van vijvervissen (1952533887)

Er gaat een fabel rond dat je in de winter niet zou mogen voeren. Dat kun je dus wel doen, maar dan met mate en voor de veiligheid met wheatgerm. Als je rond de 10°C zit kun je rustig krachtiger voer geven. Ook met mate. De peristaltiek van de darm gaat in de winter gewoon door: het voer wordt minder goed verteerd. Vet wordt minder goed afgebroken. Beneden de 12 graden C° kunnen vissen het voer minder snel verteren. De kans op meer afvalstoffen in het water, bijv. nitraten, neemt dan toe. Als je geen voldoende aantal waterplanten hebt die de nitraten kunnen opnemen, zal de algengroei automatisch toenemen, met groen water tot gevolg.

Ook moet je vooral in de winter op ammoniak controleren. Het is niet zo dat je geen verhoogd ammoniak in je systeem kunt hebben als je geen nitriet meet. Dus af en toe controleren en bij verhoogde waarden water verversen. Karpers, en een koi is een hybride van de karper, eten in de winter ook en hebben altijd een volle darm (een koi heeft geen maag en slaat dus geen voedsel op). Je moet dus wel op je waterkwaliteit blijven letten en er rekening mee houden, dat je de parasieten ook meevoert. Die ontwikkelen zich ook in de winter gewoon door alleen langzamer. Dus in de herfst en in het voorjaar altijd een controle doen. Een kat of een hond geef je ook 1 of 2 keer per jaar een ontwormingskuur bijvoorbeeld.

De ontwikkeling van parasieten is voor veel Japanse handelaren de belangrijkste reden om in de winter niet te voeren. Bovendien zijn de koi meestal zo vet dat ze er beter tegen kunnen in de winter geen voer te krijgen. Bovendien zijn ze niet in staat om de enorme vijvers tegen parasieten te behandelen. Dat is ook de reden dat veel koi bij importen onder de parasieten zitten.

Als de koi mooi schoon de winter in gaan hebben ze gewoonlijk nergens last van ook niet bij lagere temperaturen en is het goed om de darmen enigszins gevuld te houden. En bederven in de darm doet het ook niet.

Tuininformatie