Maart het bamboeseizoen is begonnen, de tijd ook om te bemesten

Maart, eindelijk het nieuwe seizoen is begonnen, het bamboe seizoen wel te verstaan, de tijd ook om te bemesten met bio gazon AZ. Een beetje bamboefiel struint door de tuin op zoek naar de eerste scheuten , maar daar moet u nog even op wachten. De eerste scheuten zullen over ongeveer een maand de oppervlakte doen breken mits u een vroege soort hebt. Echter ondergronds zijn de voorbereidingen volop bezig.

Maart het bamboeseizoen is begonnen, de tijd ook om te bemesten(924229769) Indien u mulch rondom de bamboe planten heeft gedaan als winterbescherming, laat deze dan zeker nog 2 maanden liggen om eventuele aankomende vroege scheuten te beschermen voor late vorst. Wel kunt u al de slechte halmen verwijderen door ze dicht aan de oppervlakte af te knippen, halmen die vorst schade hebben opgelopen maar eigenlijk toch op de juiste plaats staan kunt u beter nog even laten voor wat ze zijn, vaak ontwikkelen zich in het voorjaar nieuwe bladeren en zien ze er weer mooi uit. Verplanten kan perfect nu, gebruik bij het delen planten met niet minder dan 3 of 4 halmen en genoeg wortel. Planten met te weinig halmen maken een zwakke start wat vaak resulteert in jaren van trage groei. Grote bamboe-planten zoals veel Phyllostachys soorten hebben graag een steuntje, in de zin van 1 of 2 palen waaraan ze verankerd worden, dit om te voorkomen dat ze bij veel wind om waaien, waardoor de reeds nieuwe wortels worden beschadigd.

Wat ook voor mij iedere jaar opnieuw spannend is zijn de nieuwe soorten, hoe gaan ze het doen, maken ze veel nieuwe halmen of net niet. Zoals u weet ben ik afgelopen jaar augustus 2002 verhuist naar deze locatie, maar de bamboe planten zijn in november 2001 reeds verplant, u zult zich afvragen “wat wil je daarmee zeggen??” Nou in de regel wil dat zeggen dat de kans groot is dat ze dit jaar een flinke groeistoot krijgen, hopelijk veel en dikke halmen. Ook gaan dit voorjaar de steunen van alle soorten af die dit nodig hadden na het verplanten in 2001. Sommige Phyllostachys planten waren al ruim 4 meter toen ze verhuist werden.

Helaas stranden mijn poging om soorten uit Amerika te laten over komen, dit in verband met het verbod op het verzenden van planten of plantendelen via post. Jammer !

 

Bron Peter Verheijden 2003, bewerking Rudi Van Overloop, voorjaar 2010

Tuininformatie