Malus Pinova, een aantrekkelijke winterappel met een bijzonder aroma!

Malus Pinova, een aantrekkelijke winterappel met een bijzonder aroma!(836560414)Malus domestica ´Pinova´ is matig vatbaar voor schurft en goed productief. Pinova is geschikt voor teelt op zwakke onderstammen en bewaarbaar tot einde maart. Deze stevige appel heeft een speciaal aroma en is bijzonder geschikt voor verse consumptie. ´Pinova´ is afkomstig uit Duitsland en werd bekomen uit een kruising van ´Clivia´ x ´Golden Delicious´ (1965)

Boomkenmerken van deze winterappel

 

´Pinova´ vormt een slanke spilvorm en groeit matig tot zwak en is meestal zeer vruchtbaar. Er treedt gemakkelijk takverkaling op. Dit ras is goed bestand tegen meeldauw, maar licht tot matig vatbaar voor schurft. ´Pinova´ is vroeg en meestal zeer productief. Ook nauwe plantafstanden zijn mogelijk. Er wordt gemakkelijk secundaire bloei (nabloei) gevormd. Pinova is goed bestand tegen winter- en voorjaarsvorst en draagt op een- en tweejarig vruchthout. Dit appelras is heel gevoelig voor nabloei. Verwijder regelmatig deze bloemen, om uitputting van de boom te voorkomen. Jaarlijks tijdig dunnen is noodzakelijk om een goede vruchtgrootte te krijgen. ´Pinova´ kan in drie maal geoogst worden tussen eind september en begin oktober en kan bewaard worden tot einde februari.

Malus Pinova, een aantrekkelijke winterappel met een bijzonder aroma!(836560414)
Het is een middelgrote, kegelvormige appel. De grondkleur is groengeel, terwijl er een dieprode dekkleur aanwezig is. Te gebruiken vanaf begin november tot einde maart.. Het vruchtvlees is zeer vast, sappig, knappend en aangenaam zoetzuur. (Laag zuurgehalte).

 

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                            
Bewaartijd                        
Groei Zwakke boomgroei met dichte vertakking; gemakkelijk takverkaling. Goed geschikt voor nauwe beplantingen.
Pinova is gemakkelijk te snoeien. Bij de snoei zal men te zwaar hout bovenin de boom en te scherp opwaarts gerichte takken wegnemen. Vruchttakken mogen teruggesnoeid worden.
Gebruik Zeer vaste, sappige, knappende zoetzure appel met laag zuurgehalte.
Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
8-10 meter
met zaailingonderstam
6-8 meter
met zaailingonderstam
1,5 tot 2 meter
op
M26
Goede bestuivers ´Pinova´ bloeit middentijds tot laat en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn o.a. ´Alkmene, ´Braeburn´, ´Delcorf´, ´James Grieve´, ´Pilot´, ´Rubinette´, ´Topaz´ en Wellant. Ook de sierappels Golden Hornet, Hillieri en Prof. Sprengeri zijn bruikbaar.
Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Pinova´ is een zeer productief bewaarras voor liefhebbers die toch aan schurftbestrijding willen doen. Het is een belangrijk ras in de geïntegreerde beroepsfruitteelt.

Malus Pinova, een aantrekkelijke winterappel met een bijzonder aroma!(836560414)

Gevoeligheid voor ziekten Matig vatbaar voor schurft. Weinig vatbaar voor echte meeldauw en vruchtboomkanker. Bij voorkeur enten op sterke onderstammen zoals ´M26´. Zie ook de ziekten- en plagenlijst van appelen in de tuindokter PDF-bestanden bij de TKPLUS downloadaanbod
Tuininformatie