De meimaand is de nationale balkon- en terrasmaand: tijd voor een mini-metamorfose voor balkon of terras

De meimaand is de nationale balkon- en terrasmaand: tijd voor een mini-metamorfose voor balkon of terras(937385044)Mei tot en met oktober zijn de maanden om te genieten van lange en liefst mooie dagen. Het balkon of terras vormt dan een ideaal verlengstuk van onze woonkamer. Deze extra vierkante meters moeten natuurlijk optimaal benut worden. Waarschijnlijk ziet het balkon of terras er zo vlak na de winter nog een beetje kaal en troosteloos uit. Tijd voor verandering! Met bloeiende balkon- en terrasplanten tover je de ´buitenkamer´ in mum van tijd om tot een waar vakantieparadijs, gewoon lekker thuis. Dat is zomerlang genieten!

Metamorfose tips

Neem dit jaar eens een kleurthema zoals wit, rood, geel of … oranje en kies daar verschillende planten in dezelfde kleurstelling bij. Stem de planten af op kaarsen, kussens, potten en andere accessoires. Ook creëer je effect met verschil in hoogte. Zet hoge terrasplanten als de Tibouchina op stam, samen met lage balkonplanten, bijvoorbeeld Lobelia, als bodembedekker in dezelfde pot. Het beste resultaat bereik je door meerdere planten dicht tegen elkaar aan te zetten. Beter één grote mooie pot dan tien losse, verspreide plantjes die niet in het oog springen. Vergeet overigens de hangplanten en balkonbakken niet; hiermee bereik je hetzelfde effect zonder ruimteverlies.

De meimaand is de nationale balkon- en terrasmaand: tijd voor een mini-metamorfose voor balkon of terras(937385044)

Toppers

De keuze in balkon- en terrasplanten is enorm. Wanneer je ze in mei al neerzet, heb je er extra lang plezier van. Er zijn enorm veel kleuren en soorten, ga maar eens kijken bij het tuincentrum in de buurt. Uit alle kuipplanten is de Dipladenia gekozen tot Terrasplant van het Jaar: een Latijns Amerikaanse schone met zulke prachtige bloemen, daar moet je wel als een blok voor vallen. De Balkonplant van 2006 is het vlijtig liesje. Een echte doorzetter en een ideale plant ook als de zomer wat natter blijkt uit te vallen.

Kijk voor informatie ook op kuipplanten.com

Bron Geert Devriese 2006, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto: flowercouncil.org, bewerking RVO 2008

Tuininformatie