Meldingsbank: bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum

Meldingsbank: bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum(308375353)De onderste bladeren van blauwe bessen of bosbessenstruiken worden eerst geel en lijken later te verbranden. Wat is de oorzaak en hoe is dit te verhelpen? Bladchlorose door te hoge bodem pH en ijzergebrek. Producten om de pH te verlagen en de bladverkleuring te verhelpen.
Vraag van en lezer: Een blauwe bosbessenstruik lijkt af te sterven. Wat doen?

Ik heb twee blauwe bessenstruiken (Vaccinium corymbosum) en daarvan is er één "dood". Ik probeer het te beschrijven en vergeef me eventuele vaktechnische fouten: De onderste bladeren verkleuren geel; het bladgroen lijkt vanuit de periferie weggetrokken. Rond het overblijvende bladgroen is een bruinrode rand. Later worden de bladeren broos en vallen af. De twijgen hebben wel nog een groene kleur.
Is dit verbranding door de felle zon (hittegolf) van de voorbije dagen of weken? Is de struik definitief dood of is hij door bijvoorbeeld snoei nog te redden voor volgend jaar?
Ik denk dat ik ze wel genoeg water geef, maar het mulchen moet nog wel gebeuren.
De bladeren lijken uitgedroogd te zijn bij die ene struik.

 

Meldingsbank: bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum(308375353) Meldingsbank: bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum(308375353)

Antwoord (GDK)

Mulchen, voldoende water geven en zuurtegraad van de grond verlagen.
Enkel regenwater voor Vaccinium!

Nu snoeien is in dit geval niet aan te raden. Blauwe bessen hebben een vochtige, zure grond nodig. Probeer regelmatig een flinke hoeveelheid regenwater te geven aan die planten. Leidingwater of stadswater is meestal kalkrijk en kan je beter niet gebruiken voor bosbessen!
Minstens om de drie dagen het water geven herhalen. Indien je dagelijks water geeft, dan ontstaan teveel oppervlakkige wortels.

Meldingsbank: bladvergeling en bladverbranding bij Vaccinium corymbosum(308375353)

 

Mulchen met naaldhout houdt de grond vochtig en zuur:

Zorg ook voor een flinke hoeveelheid mulch (10-20 cm) die de grond beschermt tegen uitdrogen en toeslaan. Als mulch kan je eikenbladeren, dennennaalden, hakselhout en naaldhoutschors gebruiken. Eventueel kan je bovenop de mulch nog afdekmatten leggen zodat alles mooi blijft liggen en de grond nog minder uitdroogt.

Laat de zuurtegraad van de grond controleren en verlaag de pH naar 4,5

Probeer ook eens de zuurheid van de grond (pH) te laten controleren. Blauwe bessen zijn zuurminnende planten en verdragen geen neutrale of kalkrijke grond. De ideale pH is voor Vaccinium tussen 4,2 en 5,2. Rond pH 4,5 is er de beste opname van de sporenelementen Mn, Fe, Zn en Cu. Daarom ook nooit kalk geven aan die bijzondere bessen!
Werd er bij allebei de planten evenveel turf in de grond gedaan bij het planten?
Mogelijk is de grond onvoldoende zuur bij die ene plant die lijkt af te sterven. Indien de grond niet zuur genoeg is (te hoge pH), dan zal bladchlorose (geelverkleuring of geelrood verkleuring van de bladeren) optreden.
Indien de pH (zuurheid van de grond) te hoog is, dan ontstaat gemakkelijk ijzer- (Fe) en soms ook mangaan (Mn) gebrek.
Zonneschijn en droogte kunnen die bladchlorose (bladverkleuring) verergeren zodat bruine bladvlekken en bruine bladeren ontstaan.

Geelverkleuring of bladchlorose snel verhelpen en bladval voorkomen

Om op korte termijn de gevolgen te verhelpen kan je in een tuincentrum ijzerchelaat en eventueel een mangaanbevattend product (chelaat ofwel fungicide op basis van mangaan) aanschaffen, oplossen in water en aangieten. Hiermee zou de bladkleur terug normaal groen moeten worden. Kan je geen ijzerchelaat vinden in uw tuincentrum dan kan je ook een lichte bemesting geven met een speciale Rhododendronmeststof die meestal ook ijzer bevat. Later dan einde juli bijmesten is echter nadelig omdat de groei te lang doorgaat en de plant vatbaarder wordt voor de wintervorst.
Indien je nog een schaduwnet liggen hebt, dan kan je dat voorlopig ook over de struiken doen om de zonnestralen te verminderen zodat de zaak niet verslechtert.

Geelverkleuring voorkomen bij zuurminnende planten

Om op lange termijn de mogelijke oorzaak van het probleem op te lossen is het wenselijk de zuurtegraad van de grond (pH) te (laten) controleren, opdat die voldoende laag (zuur) is. Blauwe bessen zijn immers zuurminnende planten! In de meeste tuincentra kan je eenvoudige en goedkope pH testers bekomen.

Door de pH van de grond te verlagen naar 4,5 gaan de sporenelementen ijzer, mangaan en koper beter opneembaar worden voor de plant en wordt geelverkleuring voorkomen.

De bodem-pH is te beïnvloeden (verlagen) door:

- Het gebruik van verzurende stikstofmeststoffen. (bijv. ammoniaksulfaat)
- Gebruik van organisch materiaal met lage pH (turf)
- Toediening van water met lage pH (Leidingwater is meestal kalkrijk!)
- Gebruik van zwavelbevattende stoffen (vb. stuifzwavel)

Scheikundige meststoffen en bladverkleuring

Teveel scheikundige meststoffen kan wortelverbranding en eveneens bladverkleuring veroorzaken. Daarom bij het planten van jonge blauwbessen geen meststoffen toevoegen. Bij jonge planten moet men steeds voorzichtig zijn met het toedienen van scheikundige meststoffen!
De bemesting zal men in het voorjaar toedienen. (april - mei). In het najaar - vanaf september- moet niet worden gestreefd naar een zo sterk mogelijke groei. Een afgehard gewas is minder vatbaar voor wintervorst dan een welig groeiend gewas.

Tuininformatie