Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)In een vorig artikel hebben we het al gehad over de voornaamste en meest gekende kiwi variëteiten. Minder gekende variëteiten hebben dikwijls bijzondere eigenschappen die voor de amateur zeer interessant kunnen zijn. Denken we bvb. Maar eens aan koude resistente variëteiten of rassen die nog zoetere vruchten produceren.


* QIN-MEI: Chinese selectie afkomstig van de ´Qinling Mountains´, Shaanxi en de meest gekweekte cultivar in China. Vrucht met groene schil en vruchtgewicht beneden de 100 gram. De smaak is eerder flauw en de bewaarbaarheid is kort.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Qin-Mei

* KORYOKU: Japanse selectie afkomstig van een zaailing van Hayward. De vruchten rijpen vroeger af en hebben een hoog suikergehalte.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Koryoku

* VINCENT: Een cultivar die soms gekweekt wordt in Zuid Californië vanwege zijn ´low chill´ (korte winterrust) eigenschap. Produceert vruchten van een eerder klein formaat.

* DEXTER: Cultivar afkomstig uit Australië. Produceert erg veel bloemen en vruchten en dit reeds op jonge leeftijd. De vruchten zijn wel van een kleiner kaliber. De plant heeft eveneens slechts een korte periode winterrust nodig.

* KRAMER: Deze cultivar is een mutatie van Hayward. De planten geven een iets hogere productie in klimaten met warme winters.

* SAANICHTON: Een selectie afkomstig uit British Columbia, Canada. Deze cultivar is bestand tegen lagere temperaturen dan andere cultivars. De vruchten zijn redelijk groot en erg zoet en zijn ongeveer één week vroeger rijp van Hayward.

* ELMWOOD: Deze selectie is afkomstig uit de V.S. en produceert zeer grote vruchten, de grootste vruchten van alle cultivars. De plant is zeer groeikrachtig en produceert grote bloemen. De vruchten hebben een hardere beharing dan Hayward en zijn minder lang bewaarbaar.

* BLAKE: Eén van de vroegst afrijpende cultivars. Relatief kleine maar zoete vruchten. Zou een tweeslachtige cultivar zijn.

* TEWI: Selectie die soms op de warme Canarische eilanden aangeplant wordt. Is afkomstig van een zaailing van Hayward waarmee ze sterke gelijkenis vertoond.

* DONNE: Werd speciaal geselecteerd voor de warme klimatologische omstandigheden van Zuid-Afrika.

* SAUVAGE: Verkregen door het uitzaaien van zaden die in China verzameld werden. Eén van de smakelijkste van alle cultivars, zeer geparfumeerd en zeer zoet. Heeft het hoogste gehalte aan vitamine C. Zeer productief maar laag in vruchtgewicht. Rijpt minimum drie weken vroeger af in vergelijking met Hayward.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Sauvage

* JENNY: Dit is een tweeslachtige cultivar met kleine vruchten. De plant is zeer groeikrachtig en ook beter bestand tegen lage temperaturen dan de andere cultivars. Jenny werd geselecteerd in een onderzoeksstation in Duitsland. De opbrengst valt echter tegen en veelal produceert de plant enkel mannelijke bloemen.

* SOLO: Eveneens een tweeslachtige cultivar met kleine vruchten. Groeikrachtige plant met een hoge opbrengst.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Solo

* BOSKOOP: Cultivar geselecteerd in Nederland in een onderzoekscentrum in Boskoop. Men beweert dat de plant tweeslachtig zou zijn. Deze groeikrachtige plant produceert zeer veel maar kleine vruchten.

* BUITENPOST: Deze cultivar werd eveneens geselecteerd in Nederland en zou resistenter zijn tegen koude temperaturen.

* GEROW: Tweeslachtige cultivar afkomstig uit Engeland.

* CAMBRIDGE: Zou eveneens een tweeslachtige cultivar uit Engeland zijn.

* SKELTON: Cultivar geselecteerd door Don Skelton in Nieuw-Zeeland. De vruchten zijn lang van vorm en hebben een groter vruchtgewicht dan Hayward. De vruchtschil is zeer weinig behaard doch relatief dik zodat schillen noodzakelijk blijft. De smaak van de vruchten is ongeveer gelijk als die van Hayward, alleen bevatten ze iets meer suikers.

* MONCAP: Cultivar geselecteerd door het Lycée Agricole de Mountauban (Frankrijk). Rijpt 30 dagen vroeger af dan Hayward. Zelfde vruchtgewicht als Hayward maar bevat meer suikers.

* TOMUA: Cultivar bekomen in Nieuw-Zeeland uit een kruising van Hayward en een mannelijke plant afkomstig uit zaden die in 1975 in China verzameld werden in de ´Qinling Mountains´. De plant treedt vroeg in het seizoen in bloei en de vruchten zijn ongeveer 4 weken vroeger rijp dan Hayward. De vruchten van ongeveer 100 g hebben een groene schil en een goede smaak. De vruchten hebben wel een beperkte houdbaarheid.

* TOP STAR: Dit is een mutatie van Hayward die in 1992 in Italië ontdekt werd. De plant is minder groeikrachtig dan Hayward en moet minder gesnoeid worden. De vruchten hebben een onbehaarde schil en een vruchtgewicht van ongeveer 100 gram

* SUMMER 3373: Cultivar geselecteerd door V. Ossani Faenza (Italië). De vruchten zijn 50 tot 55 dagen vroeger rijp dan Hayward en bevatten minder zuren en meer suikers. Tevens hebben ze een goed vruchtgewicht en goede bewaareigenschappen.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Summer 3373

* SUMMER 4605: Cultivar eveneens geselecteerd door V. Ossani Faenza (Italië). De vruchten zijn 35 tot 40 dagen vroeger rijp dan Hayward en bevatten eveneens minder zuren en meer suikers. De plant is zeer productief en het vruchtgewicht is goed.

Minder gekende kiwi-cultivars zoals Blake, Vincet, Dexter, Top Star(331719222)
Vruchten van cultivar Summer 4605

Wie geïnteresseerd in om kiwi´s aan te planten kan bij de auteur van dit artikel tegen een schappelijke prijs kiwiplanten bekomen van de rassen Monty, Hayward en Sauvage. Je kan hem contacteren op dit e-mail adres: contact form, https://kiwifruit.tuinkrant.org/

Bronnen

* Warrington I.J., Weston G.C. Kiwifruit science and management 1990
* Youssef J., Bergamini A. L´Actinidia sa culture 1981
* Sale P.R ,Kiwifruit varieties 1982
* Hennion B., Le kiwi, Ctifl 2003

Tuininformatie