Mussen verdienen een vogelhuisje in de tuin

Iemand die leuk wilde zijn vroeg laatst in de nieuwsgroep nl.tuinen naar de bouwtekening voor een vogelhuisje. Niet voor het gewone spul waar gewone vogelhuisjes voor zijn bedoeld, maar voor ´de mus´. Vogelbouwtekeningen zitten in een tuingroep wat scheef, maar omdat het de donkerste tijd van het jaar is en tuiniers een toch beetje met hun armen over elkaar zitten, mag de mus de aandacht krijgen die binnenkort weer wordt vergeven aan spitten en snoeien.

De mus verdient een beter lot dan resten aardappel eten in een vogelhuisje. Vroeger, dus nog niet zo lang geleden, vielen ze ´s zomers van het dak en had je er verder geen omkijken naar. Vroeger werd er wel naar meer niet omgekeken, maar de tijden zijn veranderd en de daken ook. Nu hebben mussen te maken met bouwvoorschriften, welstandcommissies en ecotaxen en omdat zij geen wandelgangen of golfclubs bezitten zijn ze afhankelijk van
dakdekkers en slordige huiseigenaren. Een malafide dakdekker is, in de ogen van een mus, een goede dakdekker, die B-kwaliteit pannen legt en de hoekjes achteloos instopt. Vroeger waren de meeste hoekjes niet ingestopt en bouwden mussen daar aan hun kastelen. Dat waren nog een tijden. Kwetteren en broeden en rotzooi
trappen achter het behang! Kom er eens om bij gelikt dakwerk.


Nu is het al zover dat mus niet langer 1 met stip staat. Is iemand dat opgevallen? Merel staat bovenaan, mus wordt een gouwen ouwe. Voor tuiniers is dat niet erg, zoals het ook niet erg was toen ze nog met zwermen tegelijk door de klimop joegen: mussen dragen niets bij en snoepen niets af. Ze tjilpen, houden van alle soorten koekjes en daarmee heb je het wel gehad. Het is een neutraal volkje en aan neutrale volkjes besteed niemand aandacht. Tot ze weg zijn.

Voor die tijd moet de werkgroep ´Mus Moet´ worden ingesteld. Die slaat per straat een gat in een dakpan, propt hier en daar een dot houtwol achter een verkeersbord , laat op gezette tijden struikgewas verwilderen en propageert zelf afbrekende muurisolatie. De werkgroep beloont slordig huiseigenaarschap met een Eco-keurmerk. Alleen zo kan een volstrekt nutteloos monument, het monumentje voor de lome, hete zomerdagen van ooit, een kraaloogend bruin monumentje de kaalslag overleven.

De mussenbouwende vraagsteller moest maar eens echt in actie komen.

Tuininformatie