Een muts in de tuin met Tiarella cordifolia, een mooie bodembedekker

Een muts in de tuin met Tiarella cordifolia, een mooie bodembedekker(1255747442) Het geslacht Tiarella telt zeven soorten lage, meest groenblijvende, overblijvende planten die deels uit Noord-Amerika en deels uit Oost-Azië afkomstig zijn.
Tiarella cordifolia is daarvan de belangrijkste soort. Ze lijken sterk op de aanverwante Heuchera. Alle soorten groeien uit een dikke wortelstok en hebben decoratieve bladeren. Ze zijn in Amerika heel populair geworden en daar in volle beweging.


Met de regelmaat worden nieuwe rassen gewonnen zoals Mint Chocolate en Pinwheel met extra aantrekkelijk gevormde bladeren. Tiarella werd ook gekruist met Heuchera waaruit Heucherella is ontstaan.

Tiarella cordifolia of ook wel eens Perzische muts genoemd is afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika. De planten breiden zich uit door ondergrondse kruipende stengels. De luchtige, witte bloeiwijzen steken in het voorjaar mooi en opvallend boven het mooie bladerdek uit. Mooie aantrekkelijke matgroene bladeren die ietwat eirond zijn met 3 tot 5 lobben. Jonge bladeren zien er frisgroen uit. In de winter kleuren oudere bladeren oranjerood aan. Het blad lijkt een beetje op Heuchera en Tolmiea (Kindje-op-moeders-schoot). Het komt voor dat deze niet geheel winterharde Tolmiae voor Tiarella verkocht wordt. Kijk dus uit !

Een muts in de tuin met Tiarella cordifolia, een mooie bodembedekker(1255747442)

Standplaats

Tiarella is een waardevolle groenblijvende bodembedekker voor licht beschaduwde plaatsen. Zorg voor een voldoende humusrijke, kalkrijke en vochtige bodem. T. cordifolia is de meest aangeplante soort in onze tuinen.

Vermeerderen door delen of zaaien

Ziekten en plagen

Tiarella cordifolia heeft de neiging na enkele jaren weg te kwijnen door een te droge (warme) standplaats of bij gebrek aan kalk (een te zuur geworden standplaats, bijvoorbeeld door het gebruik van boomschors). Geef jaarlijks in het najaar een kleine gift kalk.

Snoeien

Tiarella groeit vanuit een wortelstok. Deze bodembedekker kan je jarenlang ongemoeid (ongesnoeid) zijn gang laten gaan. Uitlopers die te ver uitdijnen wegsnoeien en opruimen. Deze planten terug inknippen om compacte planten te behouden of om nieuw jong blad te laten vormen (esthetisch). Na een tijd kunnen de planten onregelmatig in hoogte uitgroeien. Daarom regelmatig bijknippen om de planten lager en gelijkmatiger te houden.

Te oud geworden en rommelige planten kunnen eens teruggesnoeid worden tot 5-10 cm boven de grond.

Een muts in de tuin met Tiarella cordifolia, een mooie bodembedekker(1255747442)

Bronnen: http://www.tuinkrant.com/plantengids/index.html - https://www.snoeigids.com/ - https://www.plantenvinder.net/

Tuininformatie