Natuur & ecologie: Wilde Magnoliasoorten worden met uitsterven bedreigd!

Natuur & ecologie: Wilde Magnoliasoorten worden met uitsterven bedreigd!(2113663170) Magnolia´s kunnen in onze tuinen prachtig en weelderig groeien. Het slechte nieuws vandaag is dat vele wilde soorten met uitsterven zijn bedreigd. Een recentelijk onderzoek komt tot de bevinding dat de helft van de Magnoliasoorten, over de gehele wereld verspreid, met uitsterven worden bedreigd. De bedreiging voor hun bestaan worden voornamelijk veroorzaakt door de vernietiging van hun habitat om plaats te maken voor de landbouw. Magnolia´s behoren tot de oudste groep van bloeiende planten en wordt door de mensheid reeds lang gecultiveerd. Sommige specimens die in de gebieden van Chinese tempels groeien, worden tot 800 jaar oud geschat.

Er is een sterke kans dat deze soorten uitsterven tenzij wij nu actie voeren“ zegt Sara Oldfield van BGCI. "Dat zou een tragedie zijn omdat Magnolia´s in het lokale levensonderhoud zo belangrijk is en ook wij sommige mooie boomsoorten dan voor altijd zouden verliezen,“ vertelde zij in het BBC nieuws.

 

Natuur & ecologie: Wilde Magnoliasoorten worden met uitsterven bedreigd!(2113663170)"Behalve voor tuinen, worden magnolia´s ook gebruikt als voedselbron en voor geneeskrachtige doeleinden", verklaarde Jim Gardiner, curator bij de Koninklijke TuinbouwMaatschappij in Wisley, Surrey. "Zij worden ook gebruikt als houtproducten. Zij hebben een gehele verscheidenheid van gebruik omdat Magnolia een zeer duurzaam, licht hout produceert".

Natuur & ecologie: Wilde Magnoliasoorten worden met uitsterven bedreigd!(2113663170)Als eerste tegenreactie is een rode lijst opgesteld. Deze Rode Lijst van Magnoliaceae wordt gepubliceerd gezamenlijk door het Botanische Internationale Behoud van Tuinen (BGCI) en het Internationale Fauna en Flora (FFI). De rode Lijst identificeert 131 in het wild voorkomende magnolia´s, van een globaal totaal van 245 soorten, die met uitsterven bedreigd zijn. BGCI en FFI zeggen de betekenis van de daling niet alleen een bedreiging is voor de genetische diversiteit van deze beverboomfamilie, maar ook omdat magnolia´s een zeer goede en gevoelige indicator zijn van het welzijn van de bossen waarin zij worden gevonden.

Tweederden van de bekende magnoliasoorten worden gevonden in Azië, met meer dan 40% voorkomend in zuidelijk China. Volgens het rapport, is de helft alle wilde Chinese magnolia´s in gevaar. In Amerika, het noorden en zuiden, waar magnolia´s ook in de wildernis worden gevonden, tekent een gelijkaardig beeld zich af. In Colombia, besluit het rapport dat de bedreiging van uitsterven meer dan 30 van zijn inheemse soorten hangt. In de loop van de 2007, bij het 3de Globale Botanische Congres van Tuinen in Wuhan, zal China, een onderzoek worden gelanceerd om die bedreigde magnoliassoorten te documenteren.

Tuininformatie