NBV: Crossing borders doorbreekt nieuwe grenzen

NBV: Crossing borders doorbreekt nieuwe grenzen(1886804358)Internationaal vooraanstaande biotechnologen presenteren op 13 en 14 maart de nieuwste ontwikkelingen tijdens het congres ‘Crossing Borders’ in Ede. Spraakmakende onderwerpen zijn het 1000$ genoom, duurzame biobrandstoffen en synthetische biologie. Biotechnologen doorbreken continu grenzen, waardoor in hoog tempo nieuwe inzichten en innovaties ontstaan. Dit kan gezondheid en duurzaamheid verbeteren, maar vraagt ook debat en dialoog. De Nederlandse beroepsvereniging voor biotechnologen NBV organiseert dit internationale congres voor de twaalfde maal en biedt hiermee een platform voor kennisuitwisseling en dialoog.

Een actueel onderwerp is het gebruik van biobrandstoffen, vanwege de vraag of deze een duurzaam en betaalbaar alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. De inzet van biotechnologie speelt in ieder geval een cruciale rol. Jack Pronk (TU Delft) en andere sprekers gaan in op de kansen van zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen, die gemaakt worden uit agrarische afvalstoffen.

Jay Keasling (University of California) spreekt over het gebruik van synthetische biologie bij de ontwikkeling van artemisinine, een medicijn tegen malaria. De ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ steunt zijn onderzoek naar goedkope productie van artemisinine in bacteriën.

Door de snelle technologieontwikkeling is het binnen afzienbare tijd mogelijk om voor duizend dollar het hele genoom van één mens te ontcijferen. Dit zal enorme gevolgen hebben op allerlei gebieden: DNA-databanken met gegevens van individuele burgers, informatie over de genetische aanleg voor ziekten, de gevolgen hiervan voor behandelingen, verzekeringen en privacy. Christian Haudenschild (Illuminia) presenteert de nieuwste technologische mogelijkheden. Arjen van Tunen (Keygene) en David Towend (Universiteit van Maastricht) zitten een aparte workshop voor over de technologische en maatschappelijke aspecten van deze ontwikkeling.

Prijsuitreikingen

Op donderdag 17 maart is de prijsuitreiking van de Zilveren Zandlopers, twee prijzen voor vernieuwende biotechnologische projecten op het gebied van innovatie en onderwijs. Later die dag is ook de finale van ´Imagine...´ Dit is een scholierenwedstrijd waarin leerlingen uit de vijfde en zesde klas van de middelbare school biotechnologieprojecten uitwerken tot businessplannen. Het unieke van dit project is dat de projecten allemaal in ontwikkelingslanden worden uitgevoerd. Tijdens de finale worden de zes beste plannen gepresenteerd aan een deskundige jury en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Over de NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging is dé Nederlandse beroepsvereniging van en voor biotechnologen. De vereniging heeft ten doel de kennis over en toepassing van biotechnologie te bevorderen. Hiertoe biedt de vereniging haar leden onder meer mogelijkheden voor collegiale contacten en houdt ze de leden via haar ledenblad op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.

Bron: Crossing Borders: biotechnologie doorbreekt opnieuw grenzen
Nederlands Biotechnologie Congres in teken van spraakmakende innovaties

http://www.nbvsite.nl/nl/default.asp

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. dr. Riet Hilhorst, voorzitter van de NBV.
Telefoonnummer 06-15394697 of
per email op contact form.

Tuininformatie