Nieuw Zeeuws knoopje in de kijker: Astrantia ‘Abbey Road’, een stroachtige zomerbloem

Nieuw Zeeuws knoopje in de kijker: Astrantia ‘Abbey Road’, een stroachtige zomerbloem(1647516303)Als een koningin van de nacht doet Astrantia ‘Abbey Road’ haar intrede. Niet alleen het uiterlijk is bijzonder, zelfs de geur is aangenaam. Astrantia staat bekend als een enigszins bleke en stroachtige zomerbloem, die op bescheiden wijze een bijrol als boeketvuller of als droogbloem speelt.

Met de komst van Astrantia major ‘Abbey Road’ wordt een geheel nieuw image neergezet. De bloem combineert een gotiek uiterlijk van zwarte stelen en knalpaarse bloemen met een zoete geur. Met enige fantasie lijken de stervormige bladeren getatoeëerd. In werkelijkheid verloopt de bladkleur van licht naar zeer donkergroen.

 

Volgens de kweker van Astrantia major ‘Abbey Road’ bedraagt de houdbaarheid minimaal twee weken. De steellengte is gemiddeld 60 centimeter. Vorig jaar zijn er al 123.000 stelen op FloraHolland verkocht. Dit jaar worden meer stelen verwacht. Ze worden verhandeld in bossen van tien stuks met blad. De bloem is van mei tot oktober verkrijgbaar. De Astrantia is ook als vaste plant leverbaar.

Nieuw Zeeuws knoopje in de kijker: Astrantia ‘Abbey Road’, een stroachtige zomerbloem(1647516303)

Familie : Apiaceae

Soorten

Voor de snijbloemencultuur wordt eigenlijk alleen de Astrantia major gebruikt.

Verzorgingstips

  • Bij aankoop moet het hoofdscherm geopend zijn. De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden C.
  • Bewaren op water is noodzakelijk.
  • Zet de bloemen altijd op schoon water met een bacterieremmend middel (Chrysal RVB, Rosal of chloor).
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Snij voor het verwerken eerst een stukje van de steel af en verwijder genoeg blad om te voorkomen dat dit in het vaaswater hangt.
  • Voor deze bloem is snijbloemenvoedsel eigenlijk niet noodzakelijk maar gemengd met andere bloemen kan het nuttig zijn.
  • Laat de bloemen zich in de verpakking eerst enkele uren volzuigen met water.
  • Gebruik een vaas, die goed is schoongemaakt.
  • Zet de bloemen niet in de volle zon.
  • Vul de vaas regelmatig bij met water.

 

Nieuw Zeeuws knoopje in de kijker: Astrantia ‘Abbey Road’, een stroachtige zomerbloem(1647516303)

Verklaring van de naam

Astrantia is een oude plantennaam, waarvan de betekenis onduidelijk is. Zeker speelt het woord astron, dat ´ster´ betekent , een rol: de bloemen zijn stervormig. Major = groter.

Belangrijkste kleuren

Roze
Wit
Paars
Rood

Aanvullende informatie

De bloem is het vorige jaar in het exclusieve blok geveild. Verder zijn er geen speciale acties op de veiling ter introductie geweest. Wel is er een leaflet gemaakt. Dit is op te vragen bij de firma Rijnbeek.

Bron Geert Devriese 2004, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto

Tuininformatie