Nieuwe bamboemerknaam op de markt: Bamboo Select presenteert Fargesia ´Rufa´

Nieuwe bamboemerknaam op de markt: Bamboo Select presenteert Fargesia ´Rufa´(1834932234)Fargesia ´s behoren tot het favoriete voedsel van de met uitsterven bedreigde Reuzenpanda. Van nature groeien deze soorten in bossen en bergen waar de panda voorkomt. Het zijn de meest gebruikte bamboes in onze tuinen, die het zeer goed doen op schaduwrijke plaatsen. Tal van nieuwe soorten uit China hebben het geslacht verrijkt. De meest winterharde bamboes behoren tot dit geslacht. De laatste jaren zijn heel wat bloeiende bamboes van dit geslacht afgestorven. Momenteel worden in de handel heel wat nieuwigheden aangeboden, bamboe cultivars die de eerste tientallen jaren niet zullen bloeien !

Boom- en bamboekwekerij Oprins Plant NV, brengt een nieuwe bamboe merknaam op de markt: ´Bamboo Select ®´. Het is de bedoeling om de consument meer duidelijkheid en inzicht in het bamboe aanbod te bezorgen. Bamboe cultivars met het Bamboo Select® label voldoen aan de strengste eisen:

- ze zijn winterhard
- ze bloeien de tientallen eerstkomende jaren zeker niet!
- ze zijn vrij van lange uitlopers

Bamboo Select® planten worden in vitro vermeerderd waardoor ze compact en uniform, en dus ook goedkoper kunnen worden geleverd. Een eerste cultivar die voor het Bamboo Select® merk is geselecteerd is Fargesia ´Rufa´.

 

Nieuwe bamboemerknaam op de markt: Bamboo Select presenteert Fargesia ´Rufa´(1834932234) Fargesia ´Rufa´ groeit zo´n 2 tot 3 meter hoog en is daarom ook best bruikbaar voor aanplanten van luxueuze hagen. Deze bamboe cultivar woekert niet en kan daarom in bijna elke tuin worden aangeplant. Zelfs een solitaire positie is heel geschikt. Deze groenblijvende ´Rufa´ kan ook in potten en kuipen worden gehouden. Draag altijd zorg voor een goede waterhuishouding. Fargesia´s houden zowel van zon als van een halfschaduwrijke plaats, maar een winderige hoek kan je beter laten.

´Rufa´ is een sierlijke groeiende bamboe met frisgroene bladeren en een roodachtige verkleuring van de stengels. In tegenstelling tot Fargesia murieliae en nitida typen rolt bij ´Rufia´het blad niet op bij droogte en vorst. De gebruikelijke afstoting van blad vlak voor de winter zoals bij andere Fargesia´s vindt ook nauwelijks plaats. Wat vooral opvalt is de winterhardheid.

´Rufa´ houdt in de winter beter zijn glanzend heldergroene bladeren. De schutbladeren kenmerken zich door een vosrode contrasterende kleur. ´Rufa´ heeft zijn grote waarde in de praktijk bewezen in de winter van 96/97 toen het één van de weinige bamboes was die met (groen) blad de winter door kwam.

 

Bronnen

Ruda ´The Green Touch´
Oprins Bamboe
Verbondsnieuws - Vakblad voor de Belgische Sierteelt en Groenvoorziening

Tuininformatie