Nieuwe groenten: Spaanse pepers, een ´hete´ lekkernij in 4 kleuren

Nieuwe groenten: Spaanse pepers, een ´hete´ lekkernij in 4 kleuren(550203349)De langwerpige en smalle Spaanse pepertjes staan ook bekend als chilipepertjes (Peperoncini). Ze zijn erg pikant van smaak en dienen dan ook in de eerste plaats om gerechten “heet” te kruiden. Traditioneel worden ze gebruikt in tal van gerechten uit de Latino- en de cajunkeuken, in duivelssaus, in chutneys en in specialiteiten uit Zuid-Spanje en India.

Nieuwe groenten: Spaanse pepers, een ´hete´ lekkernij in 4 kleuren(550203349)Bij ons hebben de trendy kookboeken van Jamie Oliver het gebruik gestimuleerd, want de populaire Britse kok gebruikt Spaanse pepertjes in minstens één gerecht op drie. De Spaanse pepertjes met het Flandria-keurmerk zijn 10 tot 15 cm lang en worden aangeboden in vier kleuren: geel, groen, rood en oranje. Hun seizoen loopt van begin april tot begin november. Om een gerecht te kruiden is één pepertje meestal voldoende. Verwijder het topje met het steeltje, snijd het pepertje open en verwijder zorgvuldig de zaadjes. Die zijn immers het meest pikant en kunnen het gerecht zelfs oneetbaar maken. Daarom gebruikt u ze beter niet. Snijd het vruchtvlees in ringetjes en verwerk ze in het gerecht.

 

Spaanse pepertjes kunt u bewaren door ze te drogen. Laat ze binnenshuis op een schaaltje in vol zonlicht achter een raam op het zuiden liggen tot ze bros beginnen aan te voelen. Gedroogde pepertjes blijven maanden goed maar zijn nog pikanter dan in verse vorm.

Nieuwe groenten: Spaanse pepers, een ´hete´ lekkernij in 4 kleuren(550203349)

Bronnen:

Flandriamail Public - LAVA
LAVA is de koepelorganisaties van zes Belgische groente- en fruitveilingen: Leuvensesteenweg 130A, B-3191 Hever-Boortmeerbeek

Bewerking Rudi Van Overloop

Tuininformatie