Nieuwe kamerplant: witbonte Schefflera heeft dankzij truckje weinig last van bladval

Nieuwe kamerplant: witbonte Schefflera heeft dankzij truckje weinig last van bladval(708675904)Schefflera arboricola wordt al jaren aangeboden als groene of geelbonte plant. ´Charlotte´ is de eerste witbonte variëteit, die dankzij een ingebouwd ´truukje´ weinig last heeft van bladval. Schefflera dreigde een beetje in de vergetelheid te raken, omdat de veredelaars de laatste jaren weinig opzienbarend nieuws naar voren brachten. Met de eerste witbonte Schefflera arboricola ´Charlotte´ is dat veranderd. ´Charlotte´ is een compact groeiende plant met licht golvende bladeren. Nieuw is dat de bladeren bonter zijn dan ooit. Ondanks zijn bonte uiterlijk heeft de plant geen last van bladval. Dit omdat de onderkant van de bladeren wel groen is. Hierdoor bezit de plant toch over de volle oppervlakte bladgroen. En dat komt weer ten goede aan de kwaliteit en houdbaarheid.

Schefflera wordt doorgaans solitair, met mosstok, met bamboestok en als toef aangeboden. In het laatste geval zijn planten van verschillende lengte tot een ´familie´ getransformeerd. Vader en moeder met de kleintjes, zogezegd. Schefflera arboricola ´Charlotte´ wordt voorlopig alleen solitair aangeboden in een 14 centimeter pot, circa 50 centimeter hoog. Maar dit hoeft u natuurlijk niet ervan te weerhouden om met deze plant een paar leuke combinaties uit te proberen.

De verzorging van Schefflera is niet bijster moeilijk. Houd de temperatuur bij voorkeur constant op 16 tot 18° C. In de winter is 12° C het minimum, in de zomer 30° C het maximum. De plant kan ´s zomers kan ook naar buiten. Een zonnige plek heeft de voorkeur. Vermijd alleen de felste zomerzon. De potkluit mag nooit helemaal uitdrogen. Maar geef liever te weinig dan teveel water, op kamertemperatuur graag. Geef tijdens de groei eens per maand plantenvoedsel. Schefflera is ook een prima hydroplant. De planten groeien vrij snel. Een keer per jaar verpotten is daarom aan te bevelen. Geef de plant een steun in de vorm van een bamboe- of mosstok.

 

Nieuwe kamerplant: witbonte Schefflera heeft dankzij truckje weinig last van bladval(708675904)

Schefflera arboricola ´Charlotte´wordt het hele jaar door op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd. Schefflera is familie van de klimop (Araliaceae) en groeit van nature in bergbossen met een gematigde temperatuur. In de tropische gebieden van Taiwan, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië komen circa 150 verschillende soorten voor. Voor de huiskamer zijn alleen de Australische Schefflera actinophylla en arboricola verder ontwikkeld. Van de laatste soort is het aanbod momenteel het grootst. In de natuur kan Schefflera actinophylla een hoogte van 40 meter bereiken. In de Australische lente draagt de boom rode bloemen. In cultuur, ook als oude kuipplant, zal dit echter niet gebeuren. Gek genoeg is deze liaan nu een van de populairste kamerplanten.

 

Bronnen Geert Devriese

Tuininformatie