Een nieuwe tuin, maar geen budget!

Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537)Eindelijk ons droomhuis gevonden. Na 2 jaar intensief zoeken, is het dan toch gebeurd. Tegenover de school van mijn kinderen hebben we een betaalbaar huis gevonden in het centrum van Hilversum. Met een ruime tuin (voor Hilversumse begrippen), een schuur en een verrassing!

Het leek bijna onmogelijk om hier in Hilversum iets moois te vinden. We hebben erg veel huizen bekeken, verafschuwt en bewonderd. Idioten prijzen, enorme verbouwingen, kleine tuinen, parkeeronmogelijkheden en nog meer absurde ellende. Wat iemand toch te koop aan kan bieden voor zoveel geld. Waarschijnlijk ligt het aan de locatie. Het Gooi is prachtig maar helaas erg duur. Als ik zie wat mijn zus voor dat geld in Brabant heeft!!

Maar we wonen er nu anderhalf jaar met heel veel plezier. Dus vind ik het nu wel tijd om de tuin aan u voor te stellen.

Hier een kleine impressie:

Zo was de tuin toen we het huis net kochten. Niet helemaal mijn smaak, maar toch netjes en verzorgd…

Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537) Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537)
Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537) Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537)

Helaas is daar weinig meer van over.
Het begon toen we per ongeluk het draadje van het automatische water geef systeem doorknipte. We hadden te laat in de gaten dat de coniferen haag en het gras toch wel erg verwend waren. Eigenlijk geef ik zelf ook nooit water, vind ik zonde.
Dus van het gras is weinig meer over, komt ook doordat onze zoon Joep vaak met vriendjes intensief alle voetbal wedstrijden na speelt hoor….

Ook werden de tegels en het gemetselde muurtje opvallend snel groen en vies, dat kwam omdat deze een paar keer per jaar met uiterste precisie keihard werden schoongespoten met de hoogdruk reiniger.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, mensen dat kost je het bovenste laagje van je tegels. Het beschermlaagje nog wel…..Zo zonde! Gebruik dat ding alleen voor de auto!

Zo langzamere hand gaat het dus enorm kriebelen om de tuin helemaal aan te pakken. Helaas is het budget nagenoeg nul, dus het wordt wel leuk. Hoe maak ik de tuin mooi met zo min mogelijk geld. Een ware uitdaging.

Als eerste ben ik begonnen met de voortuin. Dit was de plaatselijke kattenbak. Je moest haast met een gasmasker langs de voordeur. Brrr.
In de winter heb ik er een klein boompje geplant. Tilia cordata ´Winter Orange´ Een mooi bolvormig boompje wat je met snoeien redelijk in de hand kunt houden. Klein lichtgroen blad en takken met een mooie rode kleur. Prachtig.
De buren hebben leilinden. Ook leuk, maar iets te donker op de noordgevel vind ik.

Twee redelijk forse buxus bollen die stonden weg te kwijnen in een potje en een aantal krijgertjes van een kennis.
Ik heb het paadje bestraat met een paar tegeltje, die ik gevonden heb achter in een tuincentrum. Vaak kun je als je lang zoekt een restpartij van leuke steentjes voor weinig geld vinden. De marmeren tegels heb ik ook gekregen.
Eerst heb ik de border volledig 2 steken diep omgespit en verrijkt met nieuwe bemeste tuinaarde. Zodat de planten een goede start konden maken. Hilversum bestaat voornamelijk uit stofzand, dus jaarlijks bemesten is aan te raden. Ik gebruik daarvoor gedroogde koemest.

De voortuin ligt op het noorden, dus heeft geen direct zonlicht. Maar er komt wel genoeg licht om een aantal planten goed te laten groeien. Zo staat er dus tegen het muurtje een los haagje van Lonicera nitida een zeer dankbare groenblijver. Verder staan er Brunnera, Ooievaarsbek, Elfenbloem, Eikenblad hortensia, Monnikskap, Tranend hartje en diverse hosta´s en varens in. Ik moet tot nu toe zeggen dat het allemaal goed gaat. Ook de bolletjes lopen mooi uit.

Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537) Een nieuwe tuin, maar geen budget!(395495537)

Het muurtje is vreselijk, maar loopt helemaal door tot de andere hoek van de tuin. Overal staat die coniferen haag. Leylandii!
Gelukkig mocht ik van mezelf zo´n heerlijk elektrisch scharend moordwapen aanschaffen. Maakt het wel weer leuk…
Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen!

Rig Dekkers.

Tuininformatie