Nieuwe tweekleurige snijbloem Lathyrus odoratus Misty Purper

Nieuwe tweekleurige snijbloem Lathyrus odoratus Misty Purper(964750895)De klassieke Lathyrus is weer helemaal bij de tijd dankzij de introductie van de tweekleurige ‘Misty’-cultivars. De nieuwste aanwinst heet ‘Misty Purper’. Kenmerkend voor de ‘Misty’-cultivars is de onverwacht moderne uitstraling. De snijbloemen zijn gestreept, gespikkeld of hebben een kleurzweem, maar ogen altijd bijzonder. De bloemblaadjes hebben een witte ondergrond met knalpaarse strepen.

Ook zijn de bloemblaadjes aan de randen sterk gegolfd of gekarteld. De bloemen ogen daardoor als exotische vlinders. Bijkomend voordeel is dat de bloemen prettig geuren, maar dat geldt voor alle Lathyrus. De naam ‘Misty’ verwijst overigens naar de achtergrondkleur. De ‘Misty’-Lathyrus is verkrijgbaar in tien spannende kleurcombinaties: ‘Misty Purper’, ‘Misty Apricot’, ‘Misty Blue’, ‘Misty Lavendel’, ‘Misty Lilac’, ‘Misty Maroon’, ‘Misty Porcelein’, ‘Misty Red’ , ‘Misty Salmon’ en ‘Misty White’ . Als de bloemen correct worden behandeld, zijn ze tien dagen houdbaar. De stelen zijn gemiddeld 30 centimeter lang. De Lathyrus wordt alleen aangevoerd op FloraHolland, van maart tot juli. De bloemen worden verhandeld in bekers van honderd takken.

Familie

Lathyrus behoort tot de familie van de Fabaceae.

Soorten

Op de veilingen wordt alle Lathyrus in één groep gezet. Binnen deze groep is onderscheid tussen Lathyrus latifolius en Lathyrus odoratus. Lathyrus latifolius zijn bloemen van vaste planten die buiten groeien. Deze bevatten een groot aantal kleine en niet geurende bloemen op stengels van circa 10 cm. Ze zijn verkrijgbaar in wit en in diverse roze tinten. Lathyrus odoratus is de geurende variant die het grootste deel van de aanvoer op de veilingen uitmaakt.

Nieuwe tweekleurige snijbloem Lathyrus odoratus Misty Purper(964750895)

Verzorgingstips

  • Lathyrus kan niet tegen droogliggen. Na de koop de takken aansnijden en de bloemen zo snel mogelijk in het water zetten.
  • Gebruik een schone vaas en schoon water met een beetje snijbloemenvoedsel. Door het snijbloemenvoedsel gaan de bloemen beter open. Bovendien remt het bacteriegroei.
  • Het is belangrijk om niet te veel water in de emmer te doen. Het water kruipt namelijk langs de harige stelen omhoog en kan zo bloemsmet veroorzaken.
  • Ververs regelmatig het vaaswater.
  • Houd de vochtigheid en condensvorming in de gaten gehouden worden, in verband met het risico op Botrytis.
  • Zorg voor een lage luchtvochtigheid, zet de bloemen niet te dicht op elkaar en zorg dat ze niet op de tocht staan.
  • Lathyrus is ethyleengevoelig. Plaats de bloemen dus niet in de buurt van fruit of in een rokerige ruimte.

Verklaring van de naam

Lathyrus is de Latijnse vorm van de oude Griekse plantennaam, Lathuros, waarmee een peulvrucht, vermoedelijk de huidige Lathyrus sativus, werd aangeduid. Odoratus betekent ‘welriekend’.

Symboliek

Lathyrus (pronkerwt): ik geloof je niet.

Bekend van speciale dag(en)

Lathyrus wordt veelal gebruikt bij bruidswerk en voor tafelversiering. Ook voor kleine gemengde boeketten of solo in een vaasje is het een gewilde bloem.

Bronnen: Geert Devriese

Tuininformatie