Nieuwe wilde tulpen ontdekt

Net als Clusius, de botanicus die ruim 400 jaar geleden de basis legde voor Nederland als tulpenland, werkt onderzoeker Ben Zonneveld uit Leiden. Anno 2009 is het opnieuw Leiden waar een nieuwe tulpensoort is ontdekt.


Zonneveld deed dat door het genoom van wilde tulpen te bepalen. Hij constateert dat er meer dan 87 soorten wilde tulpen moeten zijn en dat de oorsprong niet in Turkije, maar in Centraal-Aziƫ ligt. Een van de in het onderzoek ontdekte soorten is beschreven. Het is de Tulipa lemmersii van de Mashad pass in Kazachstan. Zij is vernoemd naar Wim Lemmers, een kenner van de tulpen in het wild.

Het onderzoek heeft een nieuwe kijk gegeven op de verwantschap van de wilde tulpen onderling. Elke tulpensoort heeft zijn eigen, vaak unieke DNA-gewicht. Daardoor kunnen wilde tulpen die uiterlijk moeilijk te onderscheiden zijn, toch goed op naam gebracht worden. De techniek die Zonneveld heeft gebruikt, heet flow cytometrie. Het is een interessant en snel middel, niet alleen om iets over de taxonomie te weten te komen, maar ook als controle bij de illegale handel in beschermde soorten.

Bron: www.universiteitleiden.nl

Tuininformatie