Nieuwigheden in de kijker: Skimmia ´Magic Marlot´ werd een grote toekomst voorspeld

Nieuwigheden in de kijker: Skimmia ´Magic Marlot´ werd een grote toekomst voorspeld(300286040)Bij de officiële introductie van Skimmia ´Magic Marlot´ werd de potplant een grote toekomst voorspeld. Die voorspelling lijkt uit te komen. Uniek aan deze zeer compact groeiende Skimmia is het zilverbonte blad, een noviteit in Skimmia. Ook bijzonder zijn de bloemknoppen, die in het najaar verkleuren van wit naar dieprood. Als de kleine witte bloemen zich openen verspreiden deze een heerlijke geur. Een feest voor de zintuigen. Bijkomend voordeel is de eenvoudige verzorging. Na gebruik als kamerplant kan deze gerust naar buiten, voor een lang leven als balkonplant of als heester in de tuin.


De plant werd als mutant gevonden in een veldje groenbladige Skimmia ´Marlot´. Na de vermeerdering – waarbij de mutant gelukkig zijn bijzondere eigenschappen bleek te behouden – volgde de officiële introductie op vakbeurs Plantarium in Boskoop in 2007. Daar sleepte de plant diverse prijzen in de wacht, zowel van het publiek als de vakjury. Begin 2008 werd ook de FloraHolland Award in de wacht gesleept. Het commerciële succes liet niet lang op zich wachten. Werden er in 2007 amper 15.000 stuks van verkocht, dit najaar is dat aantal al gestegen naar 12.500 stuks per maand. Vooral voor en tijdens de kerst is de plant een regelrechte verkoophit. Inmiddels heeft ´Magic Marlot´ de vijfde plek in de Skimmia top-10 bereikt. Skimmia ´Magic Marlot´ is bij FloraHolland verkrijgbaar van augustus tot het voorjaar in de potmaten 10 tot 19 cm.

Familie

Skimmia is familie van de Rutaceae.

Soorten

Het geslacht Skimmia bestaat uit acht soorten, waaronder Skimmia japonica en Skimmia reevesiana. Van oorsprong komt de plant voor in delen van Japan, Oost-Siberië en Taiwan. De plant groeit daar in gemengde bossen waar hij soms zelfs op stammen van oude bomen wordt aangetroffen.

Nieuwigheden in de kijker: Skimmia ´Magic Marlot´ werd een grote toekomst voorspeld(300286040)

Verzorgingstips

Skimmia is in de huiskamer, op het balkon, op het terras en in de tuin te gebruiken.

Skimmia is van nature een bosplant en daarom groeit dit gewas het beste op een enigszins beschaduwde plaats. In de volle zon krijgen de planten vaak witte bladranden.

Skimmia houdt van een voedzame, goed doorlatende, humushoudende en lichtzure grond. De planten behouden in de winter hun blad.

Top 10 Skimmia (op basis van VBN-omzet oktober 2007 t/m september 2008)

Skimmia japonica ´Rubella´
Skimmia japonica subsp. Reevesiana
Skimmia japonica ´Rubinetta´
Skimmia japonica
Skimmia ´Magic Marlot´
Skimmia japonica ´Fragrant Cloud´
Skimmia x confusa ´Kew Green´
Skimmia japonica Obsession
Skimmia japonica ´Veitchii´
Skimmia japonica ´Godrie´s Dwarf´

Nieuwigheden in de kijker: Skimmia ´Magic Marlot´ werd een grote toekomst voorspeld(300286040)

Relevante internetsites

magicmarlot.com
kwekerijverboom.nl
vlasveld-groentechnieken.nl
boomaplant.nl

Verklaring van de naam

Skimmia is een latinisering van het woord Skimmi, dat de Japanse volksnaam is van de plant. Japonica geeft aan dat de plant afkomstig zou zijn uit Japan. Skimmia reeversiana dankt zijn naam aan J. Reeves die, net als Robert Fortuen, halverwege de negentiende eeuw verbonden was aan projecten voor het opstarten van theeplantages in Azië. Daarnaast was Reeves altijd in de natuur te vinden op zoek naar bijzondere en onbekende vissen en planten.

Bron: Bloemenbureau Holland

Tuininformatie