Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1

Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425)Jelitto perennials seeds - staudensamen viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Deze wereldwijde zadenfirma is in 50 landen vertegenwoordigd en richt zich zowel op de particuliere tuinliefhebber als tot de professionele kwekers. Jelitto is voornamelijk gespecialiseerd in zaden van vaste planten, borderplanten, kuipplanten en éénjarigen. Het bedrijf werd in 1957 opgericht door Klaus R. Jelitto en richtte zich toen al op de zaadwinning en verkoop van vaste planten. In 1977 bood de firma 876 verschillende variëteiten aan. Het was in 1994 dat het Jelitto Gold Nugget Seed concept op de markt werd gebracht, een bijzonder proces dat ik in vroege edities eens belichtte. Het bedrijf wordt nu geleid door Uli Schamp & Georg Uebelhart.

Vandaag in 2007, na 50 jaar, biedt Jelitto zaden aan van 3400 verschillende variëteiten.
In deze editie behandel ik enkele nieuwigheden die uzelf kunt zaaien:

 

Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Agastache mexicana ´Sangria´ heeft elliptische, naar citroen geurende bladeren die mooi contrasteren met de purperrode bloemen. De bloemen tot 45 cm groot zitten aan 120 cm hoge bloemstelen.

´Sangria´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 2007 als nieuwigheid geïntroduceerd. Aangeplant in groepen maken ze met hun wijnkleurige bloemen nog meer indruk. Ze doen het goed in droge grond. Jonge planten intoppen zorgt voor een compactere groei.

Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Andropogon scoparius ´Prairie Blues´ heeft zoals de naam al laat vermoeden opvallend grijsblauwe, dunne bladeren. In de zomer verschijnen zilverachtige halmen. De aren zijn heel mooi te verwerken in boeketten, zowel vers als gedroogd. In de herfst een mooie oranjerode verkleuring.

Dit winterhard gras is sterk, verdraagt hitte en doet het ook nog goed op droge gronden. Ze houden van arme zure tot kalkrijke gronden. Ze groeien zowel goed in volle grond in de border als in kuipen, potten of bakken. In de border zeer mooi te combineren met Agastache ´Sangria´, Penstemon ´Sunburst Ruby´ en Gaillardia ´AmberWheels´.

Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Aquilegia canadensis ´Pink Laterns´, de Canadese akelei met letterlijk roze lantaarns, is winterhard. Produceert sierlijke, korte gebogen bloemen met aardbeikleurige binnenbloemblaadjes aan 30 cm lange bloemstelen.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Arabis caucasica, met zijn aanbod van wit tot rozige bloei, is één van de meest verkochte vaste planten in de wereld. Pixie Cream is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 2007 als nieuwigheid geïntroduceerd. Deze roomgele cultivar vormt een wintergroen bloementapijt van maximum 15 cm hoog en bloeit uitbundig van maart tot april. Opvallend is het gele oogje in het centrum. Bijen en vlinders zijn gek op de bloemen. Heel mooi te combineren met Primula veris ´Sunset Shades´, Pulsatilla vulgaris ´Blaue Glocke´ en Viola cornuta ´Alba Minor´.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Kniphofia hirsuta ´Fire Dance´ is een rijkbloeiende en laagblijvende vuurpijl die door Jelitto in 2006 als nieuwigheid werd geïntroduceerd. De planten produceren koraalrode vuurpijlen die verkleuren naar geel en verschijnen van juni tot september. Vormt laagblijvende pollen en bloemstengels tot max. 50 cm hoog. Geschikt voor droge plaatsen in de volle zon en voor bakken, potten en kuipen. Goed toepasbaar in de border en in rotstuinen in combinatie met Oenothera ´Yella Fella´, Penstemon ´Sunburst Amethyst´ en Sedum selskianum ´Goldilocks´.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Incarvillea delavayi ´Snowtop´ , synoniem Incarvillea delavayi ´Alba´, heeft dikke vertakte wortelstokken die er verleidelijk uitzien voor beginners en gevorderden. Plant ze 5-7 cm diep in voedzame goed gedraineerde grond en geniet vanaf half juni van grote, trompetvormige witte bloemen met een warm geel hart en decoratieve varenachtige bladeren. Leg er ´s winters een flagstone op om ze tegen vorst te beschermen. Heel mooi in de border te combineren met Alstroemeria ´Mona Lisa´, Heuchera ´Palace Purple Select´, Rumex sanguineus ssp. Sanguineus en Viola coreana.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Melissa officinalis ´Gold Leaf´ valt op door zijn uitbundig geel loof dat in het voorjaar verschijnt bij het uitlopen. Hartvormig, heldergeel blad dat na de lente overgaat in lichtgroen met een geurig citroenaroma. Bossige groei. Mooi te combineren in de border of een cottage tuin met Heuchera ´Palace Purple´, Salvia pratensis ´Rose Rhapsody´ en Uncinia rubra. In het voorjaar insnoeien om de plant te dwingen jonge bladeren te vormen. Aantrekkelijke plant voor bijen.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Oenothera macrocarpa ssp. Fremontii ´Silver Wings´ is een bodembedekkende vaste plant. Bladeren golvend, smal, lansvormig en grijsgroen. Van juni tot september verschijnen goudkleurige, bekervormige bloemen. Zeer goede bloeiende bodembedekker van 15 cm hoog voor moeilijke droge plaatsen. Plant ze vooraan in de border of de rotstuin in combinatie met Sedum ´Czar´s Gold´, Veronica ´Blue Feathers´ and Dracocephalum ´Blue Dragon´.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Verbascum chaixii ´Sixteen Candles´ produceert kaarsrechte (toorts) 100 cm lange bloemstengels van juni tot augustus die bezet zijn met heldergele bloemen met aantrekkelijke violetkleurige meeldraden. Doet het nog goed op droge plaatsen. Mooi in de border te combineren met Veronica longifolia ´Pink Shades´, Penstemon grandiflorus, Eryngium alpinum ´Blue Star´ en Salvia sclarea ´Vatican White´. Plaats eens deze snijbloemkaars op je piano.
Nieuwigheden voor in de tuin: Jelitto 2007 nieuwigheden - deel 1(980142425) Verbascum chaixii forma album ´Wedding Candles´ produceert kaarsrechte bloemstengels tot 1 m hoog met witte bloemen met purperen meeldraden. Ze bloeien van juni tot augustus en zijn uitstekend geschikt als snijbloem. In de border mooi te combineren met Gaillardia ´Amber Wheels´, Penstemon hirsutus en Phlomis cashmeriana.
Tuininformatie