Nieuwigheid voor de huiskamer: Epipremnum aureum N’Joy (Scindapsis N’Joy)

Nieuwigheid voor de huiskamer: Epipremnum aureum N’Joy (Scindapsis N’Joy)(172723867)De N’Joy is zeker niet de eerste bonte Epipremnum, beter bekend als Scindapsus. Maar het is wel de eerste met compacte bladeren. Consumenten zien hem wel zitten. Epipremnum is een tropische plant voor de huiskamer, met twee belangrijke pluspunten: ze vraagt weinig onderhoud en bovendien staat zij in de top-10 van luchtzuiverende planten. Maar de meeste variëteiten van dit geslacht zijn van nature wat grof gebouwd. De vorig jaar geïntroduceerde N’Joy onderscheidt zich met kleinere bladeren van maximaal 5 tot 7 cm doorsnee, die bovendien prachtig wit gevlamd zijn.

Een aanwinst voor het assortiment, zo bewijzen de verkoopcijfers. In juni 2007 werd de plant voor het eerst geveild. De ontvangst van de N’Joy was goed, want de afzet steeg al snel naar 15.000 stuks per maand. Vorig jaar zijn er in totaal 66.000 stuks van verkocht. Geen gekke score voor een hangplant. Dit jaar staat de teller tot en met mei al op bijna 120.000 stuks. Om de afzet een handje te helpen wordt zij verhandeld onder het marktconcept ‘feel the nature’. Gemak en gezondheid in een mooi jasje, daar staat de N’Joy voor.

Epipremnum aureum N’Joy wordt jaarrond via FloraHolland verhandeld in een 12 cm pot. De plant wordt ook aangeboden als Scindapsis N’Joy. Epipremnum (Scindapsus) hoort bij de familie van de Araceae, net als Caladium, Dieffenbachia, Monstera en Philodendron. Epipremnum (Scindapsus) is inheems in Zuidoost-Azië. In de tropische oerwouden groeit de slingerplant (ook wel Devil’s Ivy of Photos genoemd) in de schaduw tussen en langs de bomen omhoog. Het is een zeer decoratieve plant.

Nieuwigheid voor de huiskamer: Epipremnum aureum N’Joy (Scindapsis N’Joy)(172723867)

Verzorgingstips

Epipremnum (Scindapsus) is een sterke plant, die gedijt op een lichte of donkere plek. Hangen de blaadjes wat slap? Geen nood: na een extra watergift herstelt de plant zich snel.

· Geef matig water, bemesting is niet nodig.

· Te lange bladslingers kunnen worden afgeknipt.

· Benevel de plant regelmatig of zet deze onder de douche met water op kamertemperatuur om stof te verwijderen.

Aanvullende informatie

Uit onderzoek is gebleken dat Epipremnum (Scindapsus) in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat. Dit onderzoek is gedaan door B.C Wolverton onder toezicht van NASA. In het boek ‘50 verrassende kamerplanten’ van B.C Wolverton is dit na te lezen. Hoe werkt de luchtzuivering? De huidmondjes in de bladeren nemen schadelijke gasdeeltjes op en transporteren deze via de stengels naar de wortels. Ontelbare micro-organismen breken de schadelijke verbindingen af, die vervolgens als voedsel dienen voor zowel de plant als de micro-organismen. Hierbij komen geen afvalstoffen vrij. Het zuiveringssysteem gaat nog verder en schoolt zichzelf bij. Onderzoekers hebben aangetoond dat vooral de micro-organismen instaan voor het zuiveringsproces.

Bron: Bloemenbureau Holland - 01/08/2008

Tuininformatie