Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria(431858501)Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ is de naam van een compleet nieuwe hortensia met eikenbladachtige bladeren en langwerpige bloemtrossen. De bekende Hydrangea macrophylla heeft er een nieuwe collega bij. Het bijzondere aan Hydrangea quercifolia - de naam zegt het al - zijn de bladeren. Zowel de vorm als de kleur vertonen opmerkelijke gelijkenissen met eikenblad. In het najaar krijgt het blad - net als bij echte eiken - de bekende roodbruine kleur. Maar ook de piramidale bloemtrossen van Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ - zoals de plant volledig heet - zijn opvallend. De dubbele bloempjes vormen het hele seizoen nieuwe roomwitte bloemblaadjes vanuit hun hartjes.

Net als de bladeren kleuren de oudste bloemblaadjes van groen naar rood in de herfst. De plant heeft daardoor een ongekend lange bloeiduur. Een plant met unieke eigenschappen dus.
Eind maart zijn de eerste bloeiende planten in de handel. Tot mei is het belangrijk om planten met voldoende rijpe bloemen in te kopen. Geadviseerd wordt om hem binnenshuis op een koele en lichte plaats te zetten, bij voorkeur pal voor het raam. Een temperatuur van 10 tot 20°C is ideaal. Belangrijk is dat de potkluit niet uitdroogt.

 

Winterhard

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria(431858501)Na half mei kan de plant in de tuin of in een grote kuip op balkon of terras worden gezet. Zet de plant niet meteen in de volle zon, maar laat hem tijdens bewolkte dagen langzaam wennen aan de buitenomstandigheden. Eenmaal gewend gedijt deze hortensia zowel in de zon als in de (half)schaduw. Met voldoende licht en water blijven de trossen doorbloeien tot in de herfst. Geef elke twee weken plantenvoeding. Als de eikenbladhortensia in de zomer goed is geworteld, is de plant zeer winterhard. Het mooie roodbruine herfstblad kan de plant tot in december blijven sieren.

Bij aankoop is de plant 60 tot 90 centimeter hoog. De plant kan in de tuin veel hoger worden, maar kan ook met snoeien klein worden gehouden. Als een erg kleine plant met weinig volume gewenst is, pas dan ook wortelsnoei toe. Steek voor dit doel in het voorjaar de wortelkluit met een steekschop rond. Maar snoeien is niet echt noodzakelijk. Wie enkele schoonheidscorrecties wil uitvoeren, kan dit het beste direct na de bloei doen. Als de takken echter te ver worden teruggesnoeid kan de bloei een jaar overslaan. Verwijder bij voorkeur alleen de oude uitgebloeide bloemtrossen tussen november en april.

Historiek

Hydrangea quercifolia komt van oorsprong voor in Amerika, van Georgia tot Florida en in het gebied rond de Mississippi-rivier. De soortnaam duidt op de gelijkenis van het blad met dat van de Amerikaanse eik. Er bestaan verschillende rassen van Hydrangea quercifolia, maar de veredelaar heeft de mooiste - mede vanwege de dubbele bloemen - geselecteerd, vermeerderd en op de markt gebracht. Hovaria is een samentrekking van Hofstede - de naam van de veredelaar - en variatie.

 

 

Bronnen Geert Devriese

Tuininformatie