Oktober is bloembollen planttijd: groenrijk wonen met Magisch wit of blauw Muscari druifje

Oktober is bloembollen planttijd: groenrijk wonen met Magisch wit of blauw Muscari druifje(1160261291)In oktober is het weer tijd om bloembollen te planten! Muscari, beter bekend als blauw druifje, is een van de populairste bolletjes. Niet geheel onlogisch, want succes is verzekerd met deze vriendelijke bolletjes. Hoewel u het aan de bolletjes zelf nog niet kunt zien, kleuren ze de tuin rijkelijk vanaf maart.


Betoverend

Muscari dankt haar naam aan de bloemen die naar muskus geuren. Van nature komt Muscari voor in landen rond de Middellandse Zee, maar ook in ons klimaat voelt Muscari zich prima thuis. Veel mensen kennen Muscari als het ´blauwe druifje´, maar tegenwoordig is er ook het ´witte druifje´. De bolletjes van de Muscari zijn in oktober volop te koop in de zogenaamde ´Magic Mix´ waarbij blauwtinten en wit zijn gemengd. Dat wordt dus komende lente een betoverend mooie voorjaarstuin!
 

Oktober is bloembollen planttijd: groenrijk wonen met Magisch wit of blauw Muscari druifje(1160261291)
Muscari ‘Magic Mix’: witte en blauwe druifjes gecombineerd

Eenvoudig trucje

Muscari kunt u haast overal in de tuin planten. Een plekje in de halfschaduw of zon is prima. De bolletjes worden ongeveer tien cm diep geplant. Plant Muscari in groepjes. Daardoor krijgt u komend voorjaar een overtuigend lente-effect. Extra leuk van de Muscari is dat ze vaak verwilderen. Dat wil zeggen dat ze, eenmaal in het najaar geplant, elk voorjaar weer op die plek tot bloei komen.

Balkon of terras
 

Oktober is bloembollen planttijd: groenrijk wonen met Magisch wit of blauw Muscari druifje(1160261291)
Muscari-bolletjes plant u in het najaar

Ook iedereen met een balkon of terras kunnen enthousiast aan de slag met Muscari. De bolletjes kunnen namelijk prima in potten, bakken en manden worden geplant. Zorg dat het overtollig (regen)water in de bak makkelijk weg kan lopen en leg bijvoorbeeld op het gat in de bodem eerst wat potscherven. Vul de bak met potgrond. Plant de bolletjes ongeveer tien centimeter diep en plant er Hedera of winterviolen bovenop. Geef de pot water en zet hem buiten op een beschut plekje op het balkon of op het terras. Daarna hoeft u alleen nog maar te wachten op de eerste tekenen van het voorjaar en dan……. genieten maar!

Bronnen: Kijk voor meer tips en informatie op www.groenrijk.nl, bewerking RVO 2008

Tuininformatie