Onderhoud van het gazon: hoe kies je een grasmaaier? Let op voor U tot de aankoop overgaat!

Onderhoud van het gazon: hoe kies je een grasmaaier? Let op voor U tot de aankoop overgaat!(878907202)Dat mooie groene tapijt dat zo goed tot zijn recht komt en waarvan de aanblik alleen al ontspant en rust geeft, komt er jammer genoeg niet zonder moeite. Vaak begieten en regelmatig maaien, dat zijn de twee grote geheimen van een mooi gazon. Nu is de keuze van een grasmaaimachine of grasmaaier moeilijk, en de vele verschillende modellen maken het U niet gemakkelijk. Je moet goed uitkijken wat je koopt, want een ongeschikt toestel kan het maaien van een gazon in een echt karwei veranderen.

Weet wat U nodig hebt! Stel Uzelf de volgende 3 vragen voor U tot de aankoop overgaat:

1) Welke oppervlakte moet U maaien? Berekent ze nauwkeurig. Eigenaardig genoeg kent men altijd de oppervlakte van de grond waarop men woont, huis inbegrepen, maar heeft men slechts een vaag idee van de grootte van het grasperk. Maak eens een precieze berekening.

2) Wat voor terrein is het? Is het vlak of hellend? Staan er veel bomen of struiken waar je omheen moet of is het een grote oppervlakte zonder obstakels?

3) Hoort het gazon bij uw woning of bij uw vakantiehuisje? Een gazon bij uw vaste woning zal waarschijnlijk vaker gemaaid worden. Het werk is dan vlugger klaar en stelt geen zware eisen aan de machine en haar gebruiker. Maar bij het gazon van uw vakantiehuisje zullen de maaibeurten onregelmatiger zijn en loopt u gevaar met hoog opgegroeid gras te moeten afrekenen: de machine moet daar dan ook toe in staat zijn.

De verschillende types van maaiers

Hoe talrijk ze ook zijn, alle grasmaaiers die u in de handel vindt, kunnen in 3 categorieën onderverdeeld worden.

De handmachines zonder motor

Ze hebben schroefvormige messen die op een roller gemonteerd zijn die samen met de wielen draaien. Deze maaiers zijn robuust en behoorlijk handelbaar en ze maaien regelmatig. Geen enkel terrein is ze te zwaar. Veel modellen kunnen met een grascollector uitgerust worden, die al naargelang het type, voor,- of achteraan kan bevestigd worden. Maar natuurlijk moet u ze zelf duwen en de messen regelmatig slijpen. Deze maaiers zijn geschikt voor een oppervlakte van maximum 100 m2 of als aanvulling bij een motorgrasmaaier, om kleinere werkjes, bijvoorbeeld het maaien van grasranden rond bloembedden, op te knappen.

De elektrische maaimachines:

Hun voordelen zijn niet te onderschatten:

 • Ze starten zo gemakkelijk als een stofzuiger, dankzij een schakelaar die zich meestal op de duwboom bevindt.
 • Ze vervullen de lucht niet.
 • Hun geringe gewicht en hun handelbaarheid maken ze erg geschikt om ook door minder krachtige armen gebruikt te worden.
 • Ze zijn geruisloos en storen de mensen in de tuin dus niet en de buren evenmin.

De elektrische machines uitgerust op netstroom hebben een stevige motor maar hebben ook een zwak punt: de elektrische kabel, die het gebruik beperkt tot de onmiddellijke omgeving van het huis. De meeste kabels zijn 20 m lang maar u vindt er ook van 50 meter wat wel zowat het maximum is.

Een uitzondering: de grasmaaier op batterijen

Hij heeft geen voedingskabel nodig en lijkt wel de ideale oplossing. Maar zijn autonomie is wel beperkt, men moet steeds de accu opladen. Al laten de nieuwe batterijen met een lange levensduur het bewerken mogelijk van een oppervlakte van 600 tot 800 vierkante meter. Grasmaaiers op batterijen zijn bij aankoop wel duurder dan die op netstroom.

 

Onderhoud van het gazon: hoe kies je een grasmaaier? Let op voor U tot de aankoop overgaat!(878907202)

De motormaaimachines

Ze vallen in twee groepen uiteen: de tweetakt,- en de viertaktmotoren.

Elk met specifieke eigenschappen. Je vindt bij verschillende merken dezelfde motoren want er zijn maar een tiental fabrikanten die deze erg stevige, geperfectioneerde motoren leveren. Op het ogenblik besteedt men vooral aandacht aan het verminderen van het lawaai en de veiligheid.

De tweetaktmotoren zijn robuust, eenvoudig en geschikt voor hellende terreinen. Ze draaien op een mengsel van benzine en olie (is vervuilend) en soms krijgen ze last van vuilaanslag, wat moeilijkheden kan geven bij het starten.

De viertaktmotoren zijn erg duurzaam, sterk en meestal minder lawaaierig dan een tweetakt. Ze werken op benzine. Een grote oppervlakte schrikt ze niet af maar ze houden niet van hellingen, behalve dan de modellen die daar speciaal voor ontworpen zijn. De viertaktmotoren hebben een oliereservoir dat regelmatig moet gecontroleerd worden.

Het voornaamste probleem met de motormaaimachines is hun lawaai, want zelfs de ´stille´ modellen zijn nog luidruchtig. Er bestaan tweetakt,- of viertaktmaaimachines met en zonder wielaandrijving. De eerste rijden uit zichzelf, de laatste moeten geduwd worden. De grasmaaiers met wielaandrijving moeten alleen gestuurd worden, ze rijden op eigen kracht. De voorwielen worden door een drijfriem in beweging gebracht. Ze zijn veel gemakkelijker te besturen, wat vooral voor gebruikers met grote gazons het werk vergemakkelijkt.

En ten slotte zijn er de erg krachtige grasmaaimachines waarop men zittend kan rijden! Ze zijn bestemd voor grotere gazons en uitgestrekte grasvelden (minimum 2000 m2).

KIES EEN MODEL UIT

Welk type machine u ook gekozen heeft, er zijn nog een aantal punten waarmee u verder voor de aankoop rekening moet houden.
 

Onderhoud van het gazon: hoe kies je een grasmaaier? Let op voor U tot de aankoop overgaat!(878907202)

De maaibreedte

Die hangt samen met het vermogen van de machine. Hoe groter ze is, hoe sneller het werk voltooid zal zijn. Onder de 200 m2 is een maaibreedte van 30 cm voldoende. Tot 500 m2 volstaat 38 cm. Voor groter oppervlakten kunt u ze breder kiezen. Let echter op: wanneer uw grasperk groot is maar er veel bomen of struiken staan die u moet omcirkelen, kies dan niet de grootste breedte, want die zal u hinderen.

De maaihoogte

Bij zowat alle machines is ze verstelbaar aan de wielen. Daardoor kunt u de afstand tussen de messen en de grond wijzigen en kunt u de hoogte van het te maaien gras bepalen. Bij sommige modellen is de hoogte willekeurig instelbaar tussen een maximum en een minimum, bij andere zijn slechts een aantal vaste standen mogelijk.

Het vermogen

De verkoper zal u helpen een maaimachine te kiezen met een vermogen in functie van de oppervlakte die u moet maaien. Een motor met zwak vermogen is voldoende voor een klein grasperk, maar u moet beseffen dat kracht en levensduur van een motor samenvallen. Maakt uw schatting liefst ruim!

Het opvangen van het gemaaide gras

Er zijn verschillende mogelijkheden. Wanneer het gemaaide gras op het gras blijft liggen, moet het bijeengeharkt worden, een lang en uitputtend werk wanneer het gazon een zekere omvang heeft. Sommige machines maken het opruimen wat gemakkelijker door het maaisel netjes in rijen uit te werpen, zodat u het nadien alleen hoeft op te hopen.

Een collector achter het toestel of een zak opzij die het maaisel opvangt, is hier de beste oplossing al zal het tijdens het werk natuurlijk nodig zijn de zak een aantal keer leeg te maken.

Nog een andere mogelijkheid: de grasmachine die de sprietjes niet afsnijdt maar in fijne stukjes hakt. Wanneer het gras erg regelmatig gemaaid wordt, kan het haksel gewoon achtergelaten worden om de grond vruchtbaar te maken. Maar dan moet er dus wel zeer vaak gemaaid worden en deze methode kan het gazon bovendien een geelachtige kleur geven.

De veiligheid

De messen die met grote snelheid ronddraaien, maken van de grasmaaier een gevaarlijk toestel dat dan ook met de nodige voorzichtigheid gebruikt moet worden:

 • Maai uw gazon nooit op blote voeten of in lichte sandaaltjes, maar draag goede, stevige schoenen.
 • Laat een maaimachine, elektrisch of met een motor, nooit door een kind gebruiken.
 • Probeer de onderkant van de machine nooit schoon te maken wanneer de motor nog draait en neem bij een elektrische machine de stekker altijd uit het stopcontact.
 • Vul nooit benzine of tweetaktmengsel bij wanneer de motor warm is.
 • Wanneer u een elektrische maaimachine hebt, wacht dan met het gebruik tot het gras goed droog is; bij mooi weer moet u de ochtenddauw eerst laten verdampen, zorg dat bij het maaien de kabel zich steeds achter u bevindt.
 • Let op de goede staat van de voedingskabel; komt er ergens een sneetje in, herstel het dan zo vlug mogelijk.
 • Heb bij het maaien aandacht voor vensters en eventueel wegspringende steentjes.

DE SERVICE NA VERKOOP

De prijs van een zelfde machine kan van verkoper tot verkoper soms heel sterk verschillen. Bij het zoeken naar de interessantste prijs mag u toch de service na verkoop niet uit het oog verliezen. Verkopen kunnen ze allemaal, wordt nogal eens dikwijls cynisch gezegd. Het kiezen van een goed verkoper is een persoonlijke zaak.

Tuininformatie