Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´(1805579208)Een goed ontwerp is een absolute voorwaarde voor een geslaagde tuin, maar veel mensen ontbreekt het geld en de tijd om een plan te (laten) maken. Dit boek biedt 140 kant-en-klare plannen van innovatieve tuinontwerpers, boordevol ideeën om in elke tuin toe te passen, voor iedere situatie en elk klimaat. Het is ingedeeld in thematische hoofdstukken en daarmee biedt ´Een ontwerp voor elke tuin´ praktische en creatieve invullingen voor informele tuinen, daktuinen, formele tuinen, eigenzinnige tuinen, tuinkamers en kleine tuinen.

Voorbeeldtuin 1 - Golven en windkeringen - Debbie Roberts

 

Afmetingen:  6 x 22 (deel van een grotere tuin aan de kust)
Bodem: grind en keien
Ligging: een helling op het noorden met een grindstrand aan de zuidkant
Hoofdelementen: gebogen keermuur en houten banken

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´(1805579208)

De eigenaars van dit buiten wilden een strandtuin die zowel functioneel als esthetisch zou passen in het landschap aan de kust. Ze wilden het terrein gebruiken voor informele bijeenkomsten en barbecues en een beschut tuingedeelte hebben waarin een zwembad en een hot tub konden worden ondergebracht.

Als reactie op deze instructie creëerde de ontwerper golvende lijnen in het perceel om de tuindelen te scheiden en verticale deelwanden te krijgen. Een kiezellaag aan de zeekant van de gebogen keermuur zorgt dat eventueel hoogwater niet tot het zwembadgedeelte doordringt. In rechte hoeken verbonden banken verbeelden een kustbeschoeiing en helpen de rechte vormen van het huis en het zwembad met de golvende lijnen te verenigen.

Een houten pad en een veranda die om het huis lopen, zorgen voor een betere verbinding van binnen met buiten. Wintergroene planten boven op de keermuur zorgen voor wat beschutting en beslotenheid bij de zwembadtuin en een natuurstenen of betonnen plaat geeft extra verticale structuur aan het eind van het zwembad. Deze wordt ´s nachts (zichtbaar vanuit het huis) verlicht.

De beplanting moet in deze tuin ongelooflijk taai en zout- en windbestendig zijn en bestaat o.a. uit Tamarisk, wilgen, Cistus en rozemarijn.

Voorbeeldtuin 2 - Diagonale tuin met ruimte-illusie - David R. Sisley

Afmetingen:  260 m²
Bodem: klei en leem
Ligging: op het noordwesten
Hoofdelementen: trellis om de kinderspeelplek af te schermen

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´(1805579208)

Het afschermen van buurtuinen en het maken van een kinderspeelplek waren de belangrijkste eisen voor deze tuin. De eigenaars wilden ook een kleurrijke beplanting die ze deels zelf wilden uitvoeren.

Het grootste deel van de verharding bestaat uit ouderwetse, flagstone-achtige steen platen die diagonaal werden toegepast om de ruimtewerking te versterken. De sterke diagonale lijnen worden overal rond het huis doorgezet en worden bij de omheining op het zuidwesten begrensd door lattenschermen. Achter de schermen is een flink tuindeel gereserveerd als kinderspeelplek. Dit gedeelte is met boombastsnippers bedekt vanwege de veiligheid.

Voor de lattenschermen rijst een houten boog uit de schermen omhoog, wat een beschutte plek voor een bankje oplevert. Een sterke beplanting met bomen (Gleditsia triacanthos ´Sunburst´, Acer davidii en Amelanchier lamarckii) en struiken, samen met lagere kruidachtige planten, omgeeft het gazon. Dat loopt in een cirkel uit, wat een gevoel van beslotenheid geeft.

De verharding is onderbroken door een klein stuk baksteen bestrating in visgraatverband, wat de randen van het grote verharde oppervlak verzacht en overloopt in de bakstenen rand rond het gazon. In het met baksteen bestrate deel van de tuin voegt een klein waterornament met gesloten circuit een mooi element toe aan het zicht vanuit de keuken en dit lokt de bezoeker de tuin in.

Voorbeeldtuin 3 - Ruimte voor de avondzon - Michael Day

Afmetingen:  5x12
Bodem: kalk
Ligging: op het noordwesten
Hoofdelementen: rotsblokken tussen de beplanting en het waterornament

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´(1805579208)

Oorspronkelijk was de tuin volledig met grind bedekt en werd deze gebruikt als parkeerplaats. De eigenaars wilden een attractieve plek om er in de avondzon te zitten met de parkeerplek apart en zo veel mogelijk afgeschermd aan één kant. Ze wilden ook een waterornament.

Om bij het huis aan te sluiten bestaat de bestrating uit baksteen en blauwgrijze leisteen. De houten vloer van het zitgedeelte dicht bij het huis gemaakt rond de voet van een al aanwezige Betula pendula, waarvan de bast zo extra opvalt. Een waterpartij met zwerfkei stort zijn water in een roestvrijstalen goot en vervolgens in een kleine, met hout omrande vijver, wat een rustgevend geluid maakt en verkeerslawaai verdoezelt. Rotsblokken zijn over de hele tuin verdeeld. Ze leiden de blik door de ruimte. Een beeldhouwwerk staat op het eind van de zichtlijn van de voordeur naar het eind van het pad.

Om auto´s op de oprit af te schermen, is Miscanthus sinensis ´Malepartus´ geplant, wat weer een goede achtergrond vormt voor vier rode rozen in potten en de grassen en de goot. Vanwege de wintergeur is een wintergroene Sarcococca hookeriana var. digyna ´Purple Stem´ vlak bij voordeur geplaatst. Een verdere beplanting met asters, Hemerocallis en Stipa gigantea versterkt de landelijke sfeer in deze tuin.
 


 

Oorspronkelijke titel: The Book of Plans for Small Gardens, samengesteld door Andrew WilsonNederlandstalige editie: Kosmos Uitgevers B.v.
Typografie: Elgraphic+DTQP bv, Schiedam
Vertaling en bewerking: Blaauhulke tekstprodukties - Rien Meijer

Uitvoering: paperback
Omvang: 252 blz.
ISBN: 9789021516363

 

 

Tuininformatie