Otava, een nieuw vitaminerijk appelras voor alle gebruik!

Otava, een nieuw vitaminerijk appelras voor alle gebruik!(384842022)Malus domestica ´Otava´ is een nieuw schurfttolerant productief appelras met middelmatig grote, platte, groengele vruchten. Afkomstig uit Tsjechië en geschikt voor ecologische teelt op sterkere onderstammen en gemakkelijk te bewaren tot einde maart. De eerder kleine zuurzoete appel bevat veel vitamine C is geschikt voor verse consumptie, keukengebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes.

Oorsprong van de Otava-appel

 

Malus domestica ´Otava´ is afkomstig uit Tsjechië en werd bekomen uit een kruising van Shampion x Jolana (1979)
Malus is afkomstig van het Latijnse woord Malum, wat betekent appelboom, vruchtboom. De soortaanduiding domestica is afgeleid van het Latijnse woord domus (= huis), verwijzend dat de plant huiselijk, inheems en gecultiveerd is.
De cultuurvarieteit of cv ´Otava´  is in een gangbare levende taal (Engels) en verwijst naar Otava, een visrijke rivier in Tsjechië (West-Bohemen)

Boomkenmerken van deze winterappel

Otava groeit tamelijk zwak, met een lichte kopgroei en is zeer goed bestand tegen schurft en vruchtboomkanker. Soms matig vatbaar voor echte meeldauw. Otava is vroeg en meestal zeer productief (vanaf 2de jaar). Door de overvloedige productie zijn beurtjaren soms mogelijk. Laagstammen geënt op matig sterke onderstammen (M26) geven de beste productie. Ook nauwe plantafstanden zijn mogelijk.
Jaarlijks tijdig dunnen is noodzakelijk om een goede vruchtgrootte te krijgen en om beurtjaren te voorkomen.

Otava, een nieuw vitaminerijk appelras voor alle gebruik!(384842022)

Pluk- en vruchtkenmerken van de appel

´Otava´ kan geoogst worden tussen begin en half oktober en kan eenvoudig bewaard worden tot begin april. Het is een middelgrote, platte gele appel. Soms is er een roodoranje blos aanwezig en een een lichte verruwing in de steelholte. Het vruchtgewicht is ca 150 g. Sappig, zuur, later zuurzoet, geelwit knappend vlees.Te gebruiken vanaf begin november tot begin april.De vruchten hebben een lichte anijssmaak en zijn tamelijk rijk aan vitamine C. Otava bevat ongeveer 11 mg per 100 g vruchtgewicht, waar de meeste appelrassen gemiddeld 6 mg per 100 g bevatten. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekten en als anti-oxidant bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker.

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                        
Groei Zwakke boomgroei met dichte vertakking, tamelijk sterke kopgroei.
Gebruik Lichtzure, zeer stevige appel voor de winterperiode. Te gebruiken vanaf begin november tot begin april.

Gebruik de appel voor verse consumptie, sap en voor appelmoes. De schil wordt wasachtig-geel tijdens de bewaring.

 

Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
8-10 meter
 met zaailingonderstam
6-8 meter
 met zaailingonderstam
2 meter
op
M26
Goede bestuivers ´Otava´ bloeit middentijds tot laat en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn o.a. ´James Grieve´, ´Pilot´, ´Rubinette´, ´Topaz´, ´Vanda´ en Reinette Evagil.

Zie algemeen overzicht bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder 

Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Otava´ is een nuttig bewaarras voor liefhebbers en kan sommige jaren heel productiefzijn.

Otava, een nieuw vitaminerijk appelras voor alle gebruik!(384842022)

Gevoeligheid voor ziekten Geschikt voor ecoteelt. Weinig tot matig vatbaar voor schurft, echte meeldauw en vruchtboomkanker. Vatbaar voor melige appelluis en wollige bloedluis.
Bij voorkeur enten op sterke onderstammen zoals ´M26´

Zie ook de ziekten- en plagenlijst van appelen in de tuindokter PDF-bestanden op de tuindokter cd-rom.

Tuininformatie