‘Outside in’ bloementrend zomer 2006: gele zonnekoning Helianthus brengt zomer op tafel

‘Outside in’ bloementrend zomer 2006: gele zonnekoning Helianthus brengt zomer op tafel(1797878382)Zonnebloemen kunnen met recht zonnekoningen genoemd worden. De grote bloemen zijn echte zonnetjes in huis. Of buiten op de tuintafel. Het zal niemand verbazen dat de zonnebloem symbool staat voor onder meer vitaliteit en levenslust. Dat straalt deze vrolijke bloem volop uit. In de bloemen zomertrend 2006 wordt het binnen net zo fris en groen als buiten. Veel groene tinten en natuurlijke materialen worden gemengd met vrolijke zomerbloemen. Zoals de zonnebloem. Meer zomer in huis kan bijna niet.

Zon

 

Zonnebloemen lijken niet alleen op kleine zonnetjes, ze hebben nog meer met elkaar gemeen. De wetenschappelijke naam voor zonnebloem is Helianthus wat zon (helios) en bloem(anthos) betekent in het Grieks. Ook staan ze erom bekend dat ze -wanneer ze nog in de knop zitten- de beweging van de zon volgen.

Vandaar ook de Franse naam tournesol. In een hoge vaas zijn een aantal zonnebloemen blikvangers op zichzelf. Daar heb je eigenlijk niets meer bij nodig. Maar ze combineren ook prachtig in kortere boeketten met andere zomerbloemen als Veronica, Gerbera´s en siergrassen.

‘Outside in’ bloementrend zomer 2006: gele zonnekoning Helianthus brengt zomer op tafel(1797878382)

Multifunctioneel

Oorspronkelijk komen zonnebloemen uit Noord-Amerika waar de indianen ze gebruikten als basisvoedsel. Zonnebloemen zijn namelijk niet alleen mooi en sterk, ze zijn ook nog eens multifunctioneel. Vooral in Frankrijk en Griekenland kom je ze velden vol tegen, met name voor de pitten en de zonnebloemolie die daarvan geperst wordt.

Maar het is ook zeker waard om even te stoppen voor het prachtige plaatje. Eenmaal thuis hou je dat heerlijke vakantiegevoel met een fraai boeket op tafel.

Bron: Geert Devriese 2006, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto

Tuininformatie