Primula acaulis Cottage of sleutelbloem brengt een zacht voorjaar

Primula acaulis Cottage of sleutelbloem brengt een zacht voorjaar(972586046)Primula´s staan bekend als fel gekleurde voorjaarsplantjes voor binnen en buiten. Met de introductie van de Cottage primula´s zal dat beeld worden bijgesteld. Want voor Primula acaulis ´Cottage´ hoeft het voorjaar niet zo luidkeels te worden aangekondigd. Deze nieuwe mix bestaat namelijk uit zachte, pastelkleurige tinten, die - de naam zegt het al - in een cottagetuin niet zouden misstaan. De kleuren variëren van lichtgeel tot zachtroze, van zacht bruinrood tot lichtblauw. De planten worden gemengd aangevoerd, wat een fraai mozaïek oplevert.

De introductie van de Cottage-mix komt op een goed moment. Want Primula acaulis is populairder dan ooit. In de laatste drie jaar steeg de aanvoer van Primula acaulis op de Nederlandse bloemenveilingen van 15 miljoen naar 25 miljoen stuks, een stijging van maar liefst 67 procent! In dit rekensommetje zijn ook de tuinprimula´s meegeteld. De gemiddelde prijs bleef daarbij rond de 70 cent hangen. Voor de Cottage-primula´s werd vorig seizoen gemiddeld 90 cent betaald. Overigens zijn de eerste Cottage-planten al in seizoen ´97/´98 op de markt gebracht. Pas dit seizoen zijn ze in flinke aantallen verkrijgbaar.

De houdbaarheid van Primula acaulis Cottage wijkt niet af van andere primula´s. De houdbaarheid is voor een belangrijk deel afhankelijk van de temperatuur. In een verwarmde huiskamer zullen ze na drie weken uitgebloeid zijn. In een koele serre kunnen ze wel twee maanden staan pronken. Een vers product, goede ventilatie en een lage temperatuur bevorderen een lange houdbaarheid.

 

Primula acaulis Cottage of sleutelbloem brengt een zacht voorjaar(972586046)

Voor de groothandel is het belangrijk de transportfase van de primula zo kort mogelijk te houden. Wees verder zeer zorgvuldig met water geven. Als de planten slap gaan hangen, wil dat niet automatisch zeggen dat water geven het beste middel is. Als de potkluit nog vochtig is, is het beter om de planten koel weg te zetten. Primula heeft een groot herstelvermogen. Als de potaarde droog is, geef dan water op de schotel of in de ompot. Verwijder overtollig water binnen een half uur. De plant heeft weliswaar veel vocht nodig, maar als de wortels continu in het water staan, sterft hij snel af.

Primula is gevoelig voor botrytis. Zorg voor een lage luchtvochtigheid en voor voldoende ventilatie. Het is raadzaam om aangetaste planten snel te verwijderen, om verdere besmetting te voorkomen. De optimale bewaartemperatuur is 12ºC. Als de temperatuur het toelaat, kan de plant ook buiten worden gepresenteerd. De minimumtemperatuur is 5ºC. Bescherm de planten tegen regen en wind. De plant kan wel tegen wind, maar dan verdampen ze extra veel water, waardoor ze snel slap gaan. De plant verdraagt veel licht, maar geen felle zon.

Als de uitgebloeide bloemen worden verwijderd, komt dat ten goede aan de ontwikkeling van nieuwe bloemen. Anders gaan ze rotten en veroorzaken botrytis. Na de bloei kan de plant de tuin in, waar ze na twee maanden opnieuw kunnen bloeien.

Primula´s komen verspreid over het hele noordelijke halfrond voor, in het bijzonder in bergachtige streken. Gezien het enorme verspreidingsgebied is het niet zo vreemd dat de primula zowel in vochtige weilanden als in 5.000 meter hoog gelegen bossen in de Himalaya te vinden is.

Primula is een verkleinwoord van ´Primus´, dat ´eerste´ betekent. De plant is dan ook een voorjaarsbode bij uitstek. De soortnaam ´acaulis´ betekent ´zonder stengel´. De bloemen van Primula acaulis hebben geen bloemsteeltjes, maar zitten direct boven op het blad.

Bron Geert Devriese

Tuininformatie