Problemen in de tuin: malafide praktijken aan de kaak!

Problemen in de tuin: malafide praktijken aan de kaak!(96793624)Wanneer je een nieuwe (fruit)boom aanschaft bij een handelaar, hetzij een kweker of een tuincentrum, ga je er wellicht vanuit om een gezonde boom mee naar huis te
nemen. Toch is het uitkijken geblazen dat ondervond en meldde een gebruiker in ons tuinforum, hierna vermeld als Jan Consument.

Jan Consument kocht een prijzige hoogstam Jonagold met stamomtrek 18-20 cm. Eénmaal thuisgekomen ontdekt hij een aantal grote, lelijke plekken. Niet wetende wat of hoe schadelijk, post hij een bericht in het Tuinkrant Tuinforum. Twee van de 4 takken zijn aangetast. Verder ontdekt Jan ook nog rode puntjes.

Onze Tuinkrant forummedewerkers zijn direct verbaasd:

Dit is vruchtboomkanker. Het is onverantwoord dat men U dat verkocht heeft, wie durft zoiets te verkopen?
De boom is zeer ernstig aangetast omdat juist de beginpunten van de kroon zijn aangetast.
De rode puntjes zijn de nieuwe schimmelsporen voor verdere verspreiding.
De aanwezige schimmelsporen kunnen andere appelbomen ook aantasten.
Tevens is het ras Jonagold´niet écht geschikt voor de liefhebbersteelt en zeker niet voor hoogstammige vormen.

Problemen in de tuin: malafide praktijken aan de kaak!(96793624)

Problemen in de tuin: malafide praktijken aan de kaak!(96793624)

Men doet Jan 3 mogelijke opties aan de hand:

1) zijn gang laten gaan, de kanker wordt dan verder verspreid en gaat ook andere bomen aantasten
2) je haalt zoveel mogelijk de kankerplekken eruit, je hebt dan een boom die er niet uitziet en op een lelijke manier terug groeit, ook dan bestaat de kans dat je andere bomen alsnog besmet worden.
3) je haalt hem weg, verbrand hem en plaatst een andere, gezonde boom en je hebt verder geen gedonder meer.

Jan besluit contact op te nemen met de handelaar die eerst nogal lauw reageert: hij mag de boom wel altijd terugbrengen en zijn geld terugvragen. De E-winkel blijft echter voet bij stuk houden dat er niets met de boom aan de hand is. "Er zijn altijd wel wat plekjes." De baas garandeert dat "het echt een prima boom is. Als ik de plekken behandel met vruchtboomcarbolineum, en dat jaarlijks een beetje in de gaten houd, dan kan de boom volgens hem zo´n 80-90 jaar oud worden". Hij zegt dat hij absoluut een deskundige is op dit gebied. Hij staat in voor alles wat zijn erf verlaat. Dus ook deze boom.

Uiteindelijk doet Jan de boom op ons aandringen terug: "Vraag uw geld terug en koop ergens anders een boom ...er zijn tal van goede kwekers en tuincentrums die WEL GEZONDE bomen kunnen leveren".

Onze algemene raad: kijk altijd uit voordat je iets meeneemt, controleer de kwaliteit van de planten, koop bij handelaars met kennis van zaken!.

Motivatie bij dit artikel

De tuinkrant wil ageren tegen misbruiken en mistoestanden in de sector. Aangezien de desbetreffende handelaar toch de plant heeft teruggenomen en het geld heeft weergegeven, vinden wij het niet noodzakelijk zijn naam te vermelden. Wij willen voornamelijk reageren tegen algemene toegepaste praktijken! Kijk echter altijd uit, want bovenvermelde boom wordt wellicht nog opnieuw aan de man gebracht!

Tuininformatie