Sfeer in de tuin in mei met pastelkleurige en geurige bloeiende heesters

Sfeer in de tuin in mei met pastelkleurige en geurige bloeiende heesters(1644077227)De geur van sommige rozen of seringen is voor veel mensen onweerstaanbaar, net als die van een boerenjasmijn. Andere heesters bloeien zo uitbundig dat ze alleen al om die reden juwelen in de tuin zijn. In april-mei is de bloeigolf op z’n hoogtepunt en als het bij de vroege bloeiers wat minder wordt, beginnen de rododendrons met een ware bloemenzee. De meeste in prachtige pasteltinten. Heesters zijn – mits goed gekozen – opvallend onderhoudsarme planten die erg veel moois te bieden hebben. Ze zijn het hele jaar aanwezig, vragen hooguit wat snoei en zo nu en dan wat voedsel, kunnen uitstekend met elkaar en met andere planten worden gecombineerd, bloeien vaak schitterend en rijk en vertonen daarna dikwijls nog mooie vruchten en indrukwekkende herfsttinten. En bloeiende groenblijvers zorgen ook ’s winters voor kleur.

De heerlijkste geuren

 

Seringen (Syringa) bloeien eind mei in wit, roze, lila, purperrood tot zelfs donkerpaars. Maar hun geur is nog geraffineerder dan de kleur. Snoei ieder jaar direct na de bloei de oude bloemen weg en ze bloeien ieder jaar rijker! De boerenjasmijn (Philadelphus) is weer zo’n geweldige geurheester. Er bestaan veel rassen van, sommige met enkele, andere met dubbele bloemen (juni-juli). De meeste bloeien wit of ze vertonen een extra kleurzweem of vlek.

Later in het jaar, in de winter en in het vroege voorjaar bloeien er allerlei Viburnum’s. Ook die geuren lekker en de planten vormen bovendien fraaie bessen. Verder is een aantal soorten van deze sneeuwbal groenblijvend. Ook de klimmers moeten zeker niet worden vergeten, zoals de in mei-juni bloeiende blauwe regen (Wisteria) in zijn wit, lila of violet bloeiende vormen. Deze windende heester kan zich tot 8 m omhoog werken en in april-mei-(juni) overdekt zijn met een waterval aan bloemen die heerlijk zoet geuren.

Sfeer in de tuin in mei met pastelkleurige en geurige bloeiende heesters(1644077227)

En de mooiste pasteltinten

Parelstruiken (Exochorda) hebben rechtopstaande trossen witte bloemen in april-mei. Als ze bloeien, zie je het blad bijna niet meer, zo rijk! Er zijn hoge en lage soorten. Kolkwitzia amabilis bloeit in mei-juni met wolken roze kelkbloemen. Eind mei verschijnen de roze, witte, lichtrode of zachtgele trompetjes van Weigela aan sierlijk gebogen takken. Bruidsbloemen (Deutzia) zijn nog veel te weinig bekend. Ze bloeien in juni met grote pluimen witte of roze bloemen. Er zijn ook lage soorten (tot 1 m hoog) die in iedere tuin passen. Enkianthus campanulatus komt uit Japan. In mei steekt hij zijn hangende trosjes, klokvormige, lichtroze bloemen vrolijk uit. Er is ook een heel mooi witbloeiend ras (‘Albiflora’). Deze planten groeien steil omhoog. Hun blad kleurt in de herfst roze. Cornus kousa is een mooie, hoge kornoelje (tot 7 m) die heel opvallend bloeit (juni) of beter: de onopvallende bloempjes zijn omgeven door grote witte schutbladen (bij ‘Rubra’ roze). Cornus nuttallii doet dat ook, maar dan in mei en met 4-8 schutbladen per bloem die roze verkleuren. Deze soort wordt niet hoger dan 6 m.

Goed planten en verzorgen

Maak een voldoende ruim plantgat. Verbeter de grond op de bodem. Maak de wortelkluit aan de buitenkant iets los. Plant hem even diep als hij in de pot of op de kwekerij stond. Vul het gat, druk de grond goed aan en geef daarna goed water. Doe dat ook bij droogte. Geef in het voorjaar plantenvoeding en snoei volgens de eisen van de soort.

Bronnen: Met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland en VLAM

Tuininformatie