Snijtakken van Alstroemeria Hawaiian Dream weten het koperspubliek te verleiden

Snijtakken van Alstroemeria Hawaiian Dream weten het koperspubliek te verleiden(891503792)Alstroemeria Hawaiian Dream heeft het koperspubliek weten te verleiden met bloemen van XL formaat, frisse kleuren en supersterke stelen. Alstroemeria’s hebben het niet gemakkelijk op het verkooppunt, omdat ze – in de knop – hun schoonheid goed weten te verbergen. Het is dan ook altijd aan te raden aan winkeliers om een paar Alstroemeria-takken met open bloem te presenteren, zodat klanten die schoonheid kunnen ontdekken en leren waarderen. Kies dan bij voorkeur een cultivar uit de Giant-reeks, zoals Hawaiian Dream.

Want die kunnen qua formaat en kleurstelling gemakkelijk concurreren met de mooiste rozen. In volle bloei bedraagt hun doorsnee maar liefst 9 centimeter. En daar komt bij dat een Alstroemeria op de vaas zeker zo lang meegaat als een flinke roos. Maar Hawaiian Dream heeft meer te bieden dan kingsize bloemen, zoals frisse kleuren en stevige, harde stelen.

Familie

Alstroemeria behoort tot de familie van de Alstroemeriaceae.

Soorten

Er zijn grootbloemige en kleinbloemige Alstroemeria’s. Hoewel niet als aparte groep genoemd, zijn er ook Alstresia-soorten. Deze hebben een afwijkende bloemvorm.

Alstroemeria is jaarrond leverbaar. Het Nederlandse aanbod in de wintermaanden is relatief gering en wordt dan aangevuld met import. Dankzij de toepassing van assimilatiebelichting, grondkoeling en nieuwe cultivars is de teelt beter gespreid en de winterkwaliteit verbeterd. Stevige stelen en donkerder blad zijn hiervan de kenmerken. Voordelen van de Nederlandse Alstroemeria's zijn de vernieuwing en de jaarrond beschikbaarheid. Met name de presentatie van de tak speelt voor de handel een grote rol. Voor de kwekers zijn naast de productie en kleur ook belangrijk: (vrijwel) geen behoefte aan grondkoeling, knoppresentatie, steelstevigheid en bladkwaliteit.

Snijtakken van Alstroemeria Hawaiian Dream weten het koperspubliek te verleiden(891503792)

Verzorgingstips

· Laat de bloemen in de verpakking eerst goed volzuigen met water.

· Gebruik een schone vaas en schoon water; voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe.

· Laat geen blad in het water hangen en snij een stukje van stelen af.

· Verwijder uitgebloeide bloemen en vul het vaaswater regelmatig aan met een oplossing van snijbloemenvoedsel.

· Alstroemeria kan zeer lang bloeien; met behulp van snijbloemenvoedsel komen ook de kleinste knopjes tot bloei.

Snijtakken van Alstroemeria Hawaiian Dream weten het koperspubliek te verleiden(891503792)

Verklaring van de naam

Het geslacht Alstroemeria aurantiaca is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794). Hij was een leerling van Linnaeus. Clas Alstroemer deed veel voor landbouw en veeteelt; daarnaast reisde hij als onderzoeker naar Zuid-Amerika (o.a. Chili en Peru) waar hij in 1753 zaden van Alstroemeria pelgrima naar Linnaeus stuurde. Het plantje groeide in Chili op grote hoogte onder bijzonder lichte omstandigheden, met zeker twaalf uur vol daglicht. De kennis van de oorsprong is tot op de dag van vandaag niet zonder betekenis. Aurantium is de Latijnse naam voor sinaasappel; in dit geval duidt het woord op de kleur van de bloem. In Nederland wordt Alstroemeria ook wel Incalelie genoemd.

Bron: Bloemenbureau Holland,

Tuininformatie