Spaanse aak in de tuin: als boom, als struik of als haagvorm?

Spaanse aak in de tuin: als boom, als struik of als haagvorm?(372529627)Acer campestre is afkomstig uit Europa, Klein-Azië en is inheems. De veldesdoorn of Spaanse aak is meestal slechts bekend als haag, terwijl hij ook kan uitgroeien tot een boom van 20 m hoog. Veldesdoorn is te herkennen aan het - voor een esdoorn - vrij kleine, donkergroene blad, dat 3- tot 5-delig is. Omdat het goed tegen de schaduw kan, wordt veldesdoorn vaak als struik in de onderbegroeiing toegepast. Het blad heeft een mooie gele herfstkleur.

Als haag

Wanneer hij toegepast wordt als haag, zie je meestal vrije lage vormen, en dat
is eigenlijk wel jammer. Middelgrote en grote hagen (1,5-2 m) zijn bijzonder mooi. Vooral in vrije snoeivormen, bijv. Als onregelmatig in elkaar overlopende bolle vormen, geeft veldesdoorn een uitstekend effect. Als haag groeit ie
aanvankelijk vrij snel, maar hij is op iedere gewenste hoogte door snoeien in toom te houden.

Cultivars

Acer campestre ´Elsrijk´ is een cultivar die afkomstig is uit Nederland en veel aangeplant wordt als groenstrook. Als boom groeit hij uit tot een decoratieve vorm van 10 m hoog in de vorm van een mooi gesloten, breedkegelvormige, later breedeivormige kroon. Het blad is donkergroen en kleiner dan bij de soort. Elsrijk doet het ook goed op moeilijke plaatsen en op normale tuingrond. Als jonge boom gemakkelijk met vaste planten te combineren maar op den duur alleen sterkere bosplanten. Door zijn uniforme groei en matige omvang ook uitstekend geschikt voor laan- en straatbeplantingen, vooral op open groenbermen.

Als heester in de border: Acer campestre ´Pulverulentum´

Spaanse aak in de tuin: als boom, als struik of als haagvorm?(372529627)

Acer campestre ´Pulverulentum´ is een witbonte cultivar die eruit ziet als een heel eigenaardig bepoederde veldesdoorn. Vormt een dichtvertakte struik van 3 meter hoog en breed.

Tuininformatie