Stamplanten: het balkon en terras opfleuren voor de zomer van 2006 met terrasvariatie op stammetjes

Stamplanten: het balkon en terras opfleuren voor de zomer van 2006 met terrasvariatie op stammetjes(505468566)Kleine boompjes of struikjes op stam bieden een eindeloze mogelijkheid tot variëren. Met korte of lange stammetjes, met een stevig kort pruikje of lang en zwierig, met groene of bonte bladeren, met of zonder blad in de winter. Een slimme combinatie van boompjes geeft van alles wat op het terras: bloei, vruchten, herfstkleur en wintergroen.

Een leuke wildebras als de Cotoneaster of dwergmispel bezit zelf al heel wat van die kenmerken. De meeste mensen kennen de plant als de bodembedekker met oranjerode besjes in het plantsoen. Op een stammetje gekweekt is het een zwierig, maar vooral decoratief boompje, dat eerst bloeit met fijne witte bloemetjes om vervolgens een zee aan bessen te dragen. De vogels zijn er dol op.

De geelbonte Euonymus op stam zorgt ervoor dat de zon ´s zomers en ´s winters lijkt te schijnen. Je kunt deze plant daarom met recht het zonnetje van het terras noemen.

Stamplanten: het balkon en terras opfleuren voor de zomer van 2006 met terrasvariatie op stammetjes(505468566)

Herfstkleur

De Japanse esdoorn met de fijne diep ingesneden blaadjes, roept ontegenzeggelijk een oriëntaalse sfeer op. Niet voor niets staat hij vaak in tuinen, die in Japanse of Chinese stijl zijn aangelegd. Ze vormen de karakteristieke vleugelvruchtjes, die als ‘helikoptertjes´ naar beneden komen.

Esdoorns zijn beroemd om hun schitterende herfstkleur. Een boompje als Acer palmatum ‘Dissectum´ houdt die reputatie hoog. In de herfst verkleuren de groene bladeren naar rood en geel.

Potplant combinatie

Ook bij boompjes op het terras is de potplant combinatie belangrijk. Bij zo´n strak, klassiek terras hoort bijvoorbeeld een robuuste vierkante pot.
Kies voor op het balkon of dakterras voor lichtere potten om een te zware belasting te voorkomen.

Bronnen Geert Devriese 2006, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl, bewerking Rudi Van Overloop 2008

Tuininformatie