Terrasplant van het Jaar 2006: Dipladenia Terrastopper

Terrasplant van het Jaar 2006: Dipladenia Terrastopper(858796649)Terrasplanten, ook wel kuipplanten genoemd, zijn de eyecatchers op elk balkon of terras. Het zijn meestal wat grotere, exotische planten in een pot. Uit alle terrasplanten is de Dipladenia gekozen tot Terrasplant van het Jaar 2006. En terecht want het is een droom van een plant. De sierlijke bloemen verschijnen vroeg in de zomer en deze Latijns Amerikaanse bloeit tot ver in het najaar door.

Terrasplant van het Jaar 2006: Dipladenia Terrastopper(858796649)Grote hoogte

 

De Dipladenia komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika maar vindt onze zomer fantastisch. Dipladenia groeit in het land van herkomst namelijk op grote hoogte en dat verklaart waarom hij zich ook in onze Nederlandse zomer helemaal thuis voelt. Het is een klimplant en tussen de rankende takken verschijnen wonderschone, vaak geurende bloemen. De bloemen variëren van wit, rozewit, roze, dieproze tot rood. Ideale tinten om met andere planten te combineren. Zet bijvoorbeeld eens een rode Dipladenia met een wit vlijtig liesje -als bodembedekker- in dezelfde pot.

Overwinteren

Voor de vorst invalt kan de Dipladenia naar binnen. Het grote voordeel van deze plant is dat hij dan genoegen neemt met een temperatuur tussen de tien en zestien graden. Ideaal is een plek voor het raam op een slaapkamer waar in de winter de verwarming niet volop brandt. Vervolgens kan hij dan in april of mei van het volgend jaar gewoon weer naar buiten!

Mandeville

Dipladenia is wellicht een wat minder bekende naam. Veel mensen kennen nagenoeg dezelfde planten ook onder de naam ´Sundaville’ of ´Mandeville´. Deze laatste is vernoemd naar de botanicus Henry Mandeville. Ondanks de verschillende namen, zijn de planten vrijwel identiek. U vindt ze in het tuincentrum.

Terrasplant van het Jaar 2006: Dipladenia Terrastopper(858796649)

 

Bron Geert Devriese

Tuininformatie