Tomaten: goede nieuwigheden en specialiteiten voor de keuken

Tomaten: goede nieuwigheden en specialiteiten voor de keuken(804676345)Om de homogeniteit van tomaten, de kwaliteit en de versheid nog beter te garanderen en elk risico op beschadiging te voorkomen werden de telers van Flandria Baron vanaf 2007 verplicht in juni, juli en augustus drie keer per week te oogsten. Om dezelfde reden werden de segmenten Princess en Prunella vanaf 2007 verpakt met een tussenvel tussen de twee lagen trostomaten. Dit kwam uiteraard de presentatie ten goed, maar voorkwam tevens de kans op beschadigingen.

Bij het segment Elite zorgen het gebruik van troslabeltjes vanaf 2007 voor een nog betere presentatie. Bij elke verpakking van 5 kg worden drie labeltjes verplicht. Voor het bepalen van de toegelaten rassen zijn de resultaten van de smaaktests doorslaggevend gebleven. Dat verklaart waarom de meeste bestaande rassen gehandhaafd werden. Zij blijven immers hoog scoren in het smaakonderzoek.

Losse tomaten

• Flandria Prince : de toegelaten rassen Palmiro, Tradiro, Admiro, Cuisine en Saphyro blijven gehandhaafd. Twee nieuwe rassen (RZ 72.516 en Tradition) worden wel toegelaten voor praktijkproeven.

• Flandria Baron: ook hier blijven de rassen Centiro, Labell, Madison, Quest, Geronimo, Matrix, Macarena en Growdena gehandhaafd. Met de beloftevolle nieuw variëteit S&G 43.462 mogen producenten in 2007 een praktijkproef uitvoeren voor iets latere aanplantingen.

• Prunella: geen nieuwe introducties. Voor losse Prunella groeit Miami in 2007 uit tot het meest gebruikte ras.

 

• Flandria Pittoresk : hét segment voor middel- tot middelgrote sorteringen. Hier mogen de telers in 2007 werken met twee nieuwe rassen, Altess en Plaisance, die mooi aan dit segment beantwoorden. Het ras Clotilde blijft gehandhaafd.

• Flandria Elite : dit segment staat bij uitstek voor Flandria-trostomaten met een middelsortering (vooral trossen met zes vruchten). Ze blijven komen van de bestaande rassen Durinta en Bonaparte. Het ras Dirk wordt wel toegestaan voor praktijkproeven.

• Flandria Royal : dit segment is in 2007 terug-van-weggeweest, op voorwaarde dat er bij de telers voldoende belangstelling bestaat. Het is bedoeling in dit segment Flandriatrostomaten met een fijne tot middelsortering aan te bieden. Ze moeten afkomstig zijn van het ras Mecano.

• Flandria Prunella: de bestaande rassen blijven in de running, zowel voor Prunella (vooral Savantas maar ook Romana) als voor Cherryprunella (Santalina) en Miniprunella (Balerina, Monalisa, Flavorino).

• Flandria Ministar : Aranca en Amoroso blijven in 2007 de toegestane rassen.

• Flandria Flavour: voor fijne Miniflavours (+ 7) blijft Campari het enige toegelaten ras, voor zeer fijne (+ 9) Conchita.

Trostomaten

Om de segmenten in de Flandria-trostomaten voor de handel nog duidelijker af te bakenen, is besloten tot een aantal verschuivingen en nieuwe introducties.

• Flandria Princess : dit wordt meer dan ooit het segment voor trossen met middelgrote tot grote tomaten. De bestaande rassen Ever, Briljant en Tricia worden daarom aangevuld met Locatelli. Deze nieuwe variëteit deed het in 2006 uitstekend in de praktijkproeven. In 2007 worden ook de rassen RZ 72-470 en Grandella toegelaten voor praktijkproeven.

Nieuwigheden en specialiteiten

De LAVA-veilingen verwachten dat het volume aan nieuwigheden in Flandria-tomaten in 2007 verder zal toenemen. Eind september hebben ze trouwens aan de bestaande telers een oproep gelanceerd om voor 2007 nieuwe types en specialiteiten aan te planten en op die manier een verdere verbreding van het assortiment te krijgen.

In 2007 blijft Arawak het toegestane ras voor Coeur de Boeuf, Olmeca voor bruine tomaten, Oskar voor San Marzano, Dunne en Caprese voor mini-San Marzano en Sunstream voor paprikavormige minitomaten. Voor kerstomaatjes (los en tros) blijft de keuze voor de variëteiten Favorita, Claree en Phylovita gehandhaafd.

Ook andere variëteit en nieuwe types zijn toegestaan. Telers die ze in het Flandria-keurmerk wensen in te voeren, zijn echter verplicht hun interesse vooraf kenbaar te maken.

Tomabel

Vanaf 2007 wordt het Tomabelconcept volledig geïntegreerd in het Flandria-keurmerk. Binnen het Flandria-tomatenassortiment zal Tomabel zich profileren als een apart segment met een opvallende presentatie (een extra verzorgde verpakking, labeling of stickertjes op de vruchten). Tomabel is beschikbaar in losse tomaten (het ras Tradiro), trossen (het ras Altess), pruimvormige mini’s (het ras Monalisa) en cherrytrossen (het ras Philovita).

Bron: Flandriamail

Tuininformatie