Tradescantia´s zijn verkrijgbaar in verrassend rijke kleurschakeringen

Tradescantia: verrassend kleurrijk. Tradescantia´s zijn verkrijgbaar in verrassend rijke kleurschakeringen. Van zacht en natuurlijk groen tot ‘psychedelisch’ purper. Tradescantia is een van de kleinere kamerplanten uit Nederland. Letterlijk en figuurlijk. Vorig jaar zijn er circa 843.000 stuks geveild op de Nederlandse bloemenveilingen tegen een gemiddelde prijs van 1,48 euro. In 1997 bedroeg de aanvoer nog 646.000 stuks. De gemiddelde prijs lag toen wel iets hoger: 1,67 euro. Dit betekent dat de vraag naar Tradescantia in de afgelopen vijf jaar licht is gestegen (+ 15 procent). Naar omzet gemeten staat Tradescantia op de 105e plaats in de kamerplanten top-200.

Tradescantia´s zijn verkrijgbaar in verrassend rijke kleurschakeringen(1156181043)

Groen en bont

Het belangrijkste verschil tussen de cultivars is de bladkleur. Er zijn groene en bonte soorten (rood, grijs, geel en purper). Sommige planten worden ook met bloemen aangevoerd, maar de bladeren hebben de meeste sierwaarde. Ruim 43 procent van alle Tradescantia’s wordt aangevoerd op bladkleur. Er worden echter steeds meer Tradescantia’s op naam geveild. Op dit moment bedraagt hun aandeel 28 procent. De resterende 29 procent wordt als ‘gemengde kar’ verkocht.

De belangrijkste Tradescantia-soorten zijn: Tr. spathacea, Tr. fluminensis, Tr. multiflora, Tr.sillamontana en Tr. zebrina. Een nieuw product dit jaar is Tr. zebrina ‘Zebra’ (synoniem: Callisia elegans ‘Zebra’). De meeste planten gaan na verloop van tijd hangen. Uitzondering hierop is Tr. Spathacea, ook wel Rhoeo genoemd.

Dit was vorig jaar tevens de meest verkochte cultivar. Bijzondere kleurencombinaties bieden de zogenaamde ‘Hill Hangers’, zoals Tr. zebrina ´Little Hill´ (paars/lila), ´Yellow Hill´ (geel/groen) en ´Red Hill´ (rode bladeren met roze bloemen); Tr. ‘Purple Heart’; Tr. fluminensis ´Quadricolor´ (wit/groen/roze/geel); Tr. zebrina ´Velvet Hill´ (fluweelpaars) en Tr. sillamontana ´Brown Hill´ (bruin behaard blad met paarse bloempjes).

Nog niet op naam verkrijgbaar zijn de Pixie-soorten, die als ‘overig’ worden geveild. Dit zijn kleine Tradescantia-planten in een 12 centimeter potje. De planten hebben dan nog geen grote uitlopers die over de pot hangen.

Verzorgingstips

Tradescantia’s zijn sterke planten, die weinig verzorging vragen. De planten verdragen schaduw, maar worden dan erg spichtig. Voor behoud van de bladkleuren is een lichte plek beter. De minimumtemperatuur bedraagt 10 tot 13°C, de maximumtemperatuur 20°C; in de zomer eventueel buiten zetten.

Geef tijdens de groei 2 tot 3 keer per week water en 2 keer per maand voeding, in de winter minder vaak. Houd de potgrond altijd vochtig. Af en toe sproeien en met een natte doek afstoffen wordt op prijs gesteld. De plant verdraagt droge lucht goed. Vermijd echter tocht om een aantasting van bladluis te voorkomen.

Planten met lange ranken kunnen gemakkelijk beschadigen tijdens transport. Het is daarom raadzaam om ze voorzichtig te verplaatsen. Ook wordt geadviseerd om de opslagperiode kort te houden. De optimale bewaartemperatuur is 15°C.

 

Tradescantia´s zijn verkrijgbaar in verrassend rijke kleurschakeringen(1156181043)

Verkrijgbaarheid

Tradescantia wordt jaarrond op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd in Deense dozen, voorzien van een hoes. De plant wordt op ranklengte gesorteerd. De belangrijkste potmaten zijn 12 en 15 centimeter. De laatste maat wordt veel gebruikt bij de hangvariant. Andere potmaten (13 en 17 centimeter) zijn beperkt verkrijgbaar. Ook worden er planten in een speciale hangpot of een hoge rozenpot verhandeld.

Meer informatie

Het geslacht Tradescantia omvat ongeveer 50 soorten. De plant heeft zijn naam te danken aan twee Vlaamse hoveniers: John Tradescant, vader en tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland (gestorven in 1637) en John Tradescant, zijn zoon, aanvankelijk tuinman, daarna botanicus en ontdekkingsreiziger (gestorven in 1662). Sinds deze tijd is de naam Tradescantia in Europa bekend geworden.

Bronnen Geert Devriese

Tuininformatie