Wat te doen in de tuin in mei: de borders staan vol kleurenpracht

Wat te doen in de tuin in mei: de borders staan vol kleurenpracht(1424895194)Tegen het eind van deze maand mei staan onze borders in volle kleurenpracht. In de rotstuin bloeien deze maand onder andere de sneeuwwitte scheefkelk (Iberis), de vrolijke gele Alyssum (schildzaad) en de kruipflox (Phlox subulata). Prachtig die vrolijke oosterse papavers (Papaver), de pyretrums (Chrysanthemum cocc.), de kogelbloemen (Trollius) en nog vele andere.

De geranium, Geranium armenum, met zijn prachtige kersenrode bloemen die prachtig uitkomen tegen het groen. Terwijl de meeste geraniums helder blauwe, wit of roze bloemen hebben of gemengde kleuren die en kleurig tapijt van de border maken. Pioenen (Paeonia) even als irissen zijn bloemen voor mei-juni en tegen het eind van deze maand staan die zeker in bloei.

Wat te doen in de tuin in mei: de borders staan vol kleurenpracht(1424895194)
Stekken nemen

Er is trouwens heel wat te doen in de border deze maand. Hoewel je misschien niet geneigd bent om stekken te nemen van overblijvende planten die in bloei staan, is dit toch de enige goede manier om tot goede resultaten te komen. Phlox, Aster en Delphinium bijvoorbeeld ontwikkelen zich veel beter na verwijdering van zwakke of overbodige uitlopers. Als er tijd is, is tweemaal uitdunnen beter dan één keer:

- de eerste maal deze maand
- een tweede maal in juni.


Wat te doen in de tuin in mei: de borders staan vol kleurenpracht(1424895194)Wat te doen in de tuin in mei: de borders staan vol kleurenpracht(1424895194)Verdorde bloemen

Denk er ook aan in de border de verdorde, uitgebloeide bloemen steeds te verwijderen. Doe dit niet alleen om de border schoon te houden. Verdorde bloemen blijven zaad vormen. Dit proces onttrekt veel kracht aan de plant en dit komt de bloemen niet ten goede. Als deze planten niet steeds zaad blijven vormen, kunnen ze een tweede en zelfs een derde bloei per seizoen beleven. Ongewenst zaad bederft ook de indeling van de border.

Opbinden

Reeds vroeg in de maand mei moet je zorgen voor opbinden. Je mag niet wachten tot de groei voltooid is of al een eind onderweg. Dan zal je bijna onoverkomelijke schade toebrengen aan de stengels doordat ze zijn gebroken. Een plotselinge storm kan ook een ware ramp betekenen voor holstengelige planten als bijv. Ridderspoor (Delphinium). Bij deze en andere hoge planten kan je best elke stengel apart opbinden.
Zorg dat bindstokken altijd lager zijn dan de bloemen als deze gaan bloeien. Ze mogen vanaf het pad of terras nooit zichtbaar zijn in de border.

Rotstuin

Rotstuinen kunnen in elke maat en vorm gemaakt worden met allerlei plantenmateriaal. Natuurlijke rotsstenen verdienen natuurlijk de voorkeur, vooral dan als je je niet te zeer om de kosten behoeft te denken. Natuurlijke stenen blijven het hele jaar mooi en vormen een volkomen natuurlijke achtergrond.
Veel planten doen het ook goed tussen stukken plavuizen of keien, terwijl andere planten gebruikt worden om tegen en tussen de stenen van muren te groeien. Als natuurlijke rotssteen onbereikbaar is, kan men ook gebruik maken van baksteen of stukken beton.

Tuininformatie