Tuindokter aanmeldingsbank: plaag van kaalgevreten kardinaalshoed door spinselmotrupsen

Een week of 3 geleden werd mijn kardinaalshoedboompje (Euonymus) als het ware ingepakt door een soort spinrag. Nu blijkt dat het vol zit met rupsen. Ze kruipen ook naar de omringende planten waar ze ook al beginnen te eten aan de blaadjes. Wat kan dit zijn en wat kan ik doen?

Dit betreft een aantasting van rupsen afkomstig van de kardinaalshoedspinselmot - Hyponomeuta evonymellus. Deze jonge rupsen kunnen enorm veel vraatschade aanrichten en moeten vooral tijdig bestreden worden.

Foto´s ingezonden door Monique Piek

Omschrijving

 Op en tussen takken komen grote hoeveelheden spinsels voor met rupsen. Jonge rupsen afkomstig van de kardinaalshoedspinselmotvlinder vreten in april-mei aan bladeren en bloemen. Het is in deze periode dat de plaag dient te worden bestreden. De rupsen verpoppen in mei-juli. Volwassen vlinders leggen in juli-augustus hun eitjes af. De jonge rupsen overwinteren in groepen onder de schors. Ze kunnen enorm veel vraatschade aanrichten waardoor groeiremming ontstaat en/of gevolgd door het afsterven van de planten.
 

Tuindokter aanmeldingsbank: plaag van kaalgevreten kardinaalshoed door spinselmotrupsen (483382191)
Tuindokter aanmeldingsbank: plaag van kaalgevreten kardinaalshoed door spinselmotrupsen (483382191)

Bestrijding

 Tijdig bestrijden (april-mei) wanneer de rupsen nog klein zijn. Vaak wordt te lang gewacht met een bestrijding. Bij een geringe bestrijding kunnen de nesten weggeknipt en verbrand worden. Ecologische bestrijding mogelijk met bijv. spuitmiddel Spruzut (Ecostyle). Bij ernstige aantasting middelen op basis van malathion.

Tuininformatie