Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd

Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd(405538418)Sinds jaar en dag heb ik problemen met mijn kamperfolie. In de loop van het seizoen worden de bladeren steeds ietwat wit bepoederd. De bladeren worden geel en vallen vaak massaal af. Wat te doen?

Het betreft hier een algemeen voorkomend probleem van kamperfolie schimmel, doch niet alle rassen zijn even gevoelig. Vaak komt ook de kamperfolie bladvlekkenziekte voor met bruin-zwarte vlekken op de bladeren. Soms zijn ze een teken dat de plant niet goed staat of aan een ander probleem lijdt (te nat, te weinig zon).. planten die bijvoorbeeld niet snel genoeg kunnen opdrogen.

Omschrijving

Deze ziekte uit zich door een wit grijs schimmelpluis op bladeren, takken en bloemen. Een meeldauwaantasting komt in zeer veel gewassen voor. De schimmel ontwikkelt zich het beste als de weersomstandigheden gunstig zijn. Ideale omstandigheden zijn o.a. warm en vochtig weer. In de maanden juli en augustus hebben we veelal warm weer. De nachten beginnen te lengen en wordt er meer dauw gevormd op het gewas en wordt het vochtiger. Aldus krijgen we in de zomer ideale omstandigheden voor meeldauw. Een aantasting kan soms zeer snel verlopen. Als de omstandigheden mee zitten kan een gewas in enkele dagen onder de meeldauw zitten.

Ook bruin-zwarte vlekken veroorzaakt door de kamperfolie bladvlekkenziekte komt vaak voor. Bij een zware aantasting, de vlekken vloeien dan als het ware samen, valt ook het blad af. Meestal zijn deze bladvlekken niet echt schadelijk.

Bestrijding

Veel kamperfolie rassen zijn hieraan onderhevig. Bij een lichte aantasting blijft het blad bepoederd tot aan het eind van het seizoen zitten. Bij een sterke aantasting verdorren de bladeren en vallen ze af. Bij kamperfolie is dit echter niet zo´n groot probleem. Ook omdat de bladeren vaak pas aan het eind van het seizoen (augustus) afvallen. Dit leidt niet meer dan tot wat groeivertraging. Voor kamperfolie maakt dit ook niet zo´n probleem uit omdat het meestal sterk groeiende planten zijn. Een bestrijding wordt dan ook in de private tuin zelden uitgevoerd. Indien toch een bestrijding wordt uitgevoerd dan moet men om de 8 dagen de middelen herhalen.

Tuininformatie