Tuindokter meldingsbank: wat doe je aan bloemknoprot (bruine knoppen) bij Rhododendron?

Tuindokter meldingsbank: wat doe je aan bloemknoprot (bruine knoppen) bij Rhododendron?(1822993721)Rhododendrons vol bloemknoppen maar geen bloei. Herkent u dit probleem? De rhododendron bloemknoppen worden bruin en komen niet open en dus heb je geen bloemen. Gezonde struiken in de buurt worden op hun beurt ook al snel aangetast. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een schimmel die algemeen en vaak voorkomt. De laatste jaren is het probleem vergroot. Met eenvoudige technieken is deze ziekte echter in te tomen ..het kost ons alleen wat extra moeite. Op de foto: voorgrond een aangetast bloemknop, op de achtergrond een nog gezonde bloemknop.

Omschrijving

Tuindokter meldingsbank: wat doe je aan bloemknoprot (bruine knoppen) bij Rhododendron?(1822993721)De bloemknoppen komen niet open, ze verkleuren bruin en kunnen jaren in die toestand aan de planten blijven zitten. De knoppen zijn bedekt met kleine, zwarte schimmelachtige puntjes. Deze dragen de sporen van de schimmel. Zowel de schimmel Botrytis cinerea, maar vooral Pycnostysanus azaleae schimmels kunnen de aantasting veroorzaken. Deze laatste schimmel komt de laatste jaren meer en meer voor en tast alleen de bloemknoppen aan, dus niet de bladeren of stengels. Botrytis cinerea tast alle plantendelen aan maar komt minder vaak voor. Zuigende cicaden brengen de schadelijke schimmelsporen verder over naar de andere (gezonde) knoppen en planten.
 

Bestrijding

Voer een combinatie van de volgende handelingen uit:

* het regelmatig uitnijpen van de zieke knoppen helpt, doe dit meermaals per jaar
* bij een erge aantasting de gehele planten gedeeltelijk insnoeien (na de bloei) om sneller alle knoppen weg te snoeien (10-15 cm wegsnoeien)
* geen ziek materiaal naar de compostbak brengen
* regelmatig de zuigende cicaden bestrijden van begin juni tot eind september
* in de herfstperiode de schimmelsporen eens chemisch behandelen, bijvoorbeeld op basis van chloorthalonil
 

Tuindokter meldingsbank: wat doe je aan bloemknoprot (bruine knoppen) bij Rhododendron?(1822993721)
Tuininformatie