Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren

Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren(1587746489)Hallo, de bladeren van mijn geel kornoeltje (Cornus mas) staan vol met bruine vlekken. Ook hangt de plant een beetje door. Wat is dit en moet ik hiertegen iets doen?
Fotomateriaal ingezonden door Nancy Callens

Het betreft hier een bladvlekkenziekte veroorzaakt door de Phoma schimmel of de Discula schimmel, het onderscheid is moeilijk te bepalen, doch de bestrijding is bijna gelijklopend. De schimmel lijkt op de foto niet onderaan te beginnen, misschien dan toch Phoma, al zijn nu wel nog geen zwarte twijgen zichtbaar.

Omschrijving

Bladvlekken door Phoma schimmels

Phoma schimmel die eerst bladvlekken geeft. Later kan verschijnen ook bruine tot zwarte twijgen. Moeilijk te onderscheiden van Discula destructiva. Komt vaak voor, tijdens de snoei deze aangetaste twijgen wegsnoeien. Chemische bestrijding is mogelijk door regelmatig te herhalen. Zie verder bij Discula bestrijding.

Kornoeltje bladvlekkenziekte door Discula destructiva schimmels

Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren(1587746489)

Een schimmelziekte waarover nog niet veel bekend is en die erg lijkt op phoma bladvlekkenziekte. Niets sluit uit dat beide schimmels samen op een plant voorkomen. Discula destructiva is een schimmel die ook in het voorjaar en in de zomer bruine vlekjes veroorzaken op de bladeren.

Wel opvallend is dat de vlekken eerst voorkomen aan de onderste bladeren, aan de voet van de plant. De vlekjes breiden zich dan verder uit naar hoger gelegen bladeren.
De schimmel komt vaker voor bij planten die te lang nat staan of in perioden met veel regen.

Bestrijding

Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren(1587746489)

- Er is verschil in soortgevoeligheid. Vooral Cornus alba, florida, nuttallii en sanguinea zijn meer vatbaar dan andere soorten

- Er kan uiteindelijk een deel van de takken, of zelfs een volledige verwelking van de plant voorkomen. Zulke planten zijn reddeloos verloren en kan men beter opruimen.

- Men kan pogen verbetering tot stand te brengen door het steeds wegsnoeien van verwelkte takken, het terugsnoeien van aangetaste scheuten met gevlekte bladeren, of het wegsnoeien van aangetast blad. Dit eventueel in combinatie met een chemische schimmeldoder op basis van thiofanaat-methyl .

- Ruim afgevallen bladeren steeds op

Tuininformatie