Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig

Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig(485524316)Ieder voorjaar worden de nieuwe bladeren van mijn kamperfoelie meteen geel en vlekkerig. Ze vervormen ook. Het is geen luis of spint, daartegen heb ik al wel eens gespoten ondanks dat ik ze niet geconstateerd heb. Het blad valt af en de plant is in jaren nog steeds een iel stengeltje dat maar niet verder komt.

Foto ingezonden door Engelien Nitrauw

Bruine vlekken -> betreft een algemene kamperfolie bladvlekkenziekte

Niet erg duidelijk te zien zijn de lichtgele nerven in het blad welke kunnen wijzen op ergens een voedingstekort of een slechte standplaats (te nat). Geef eens een paar maal een algemene organische bemesting.

Omschrijving bladvlekkenziekte

 

Diverse schimmels veroorzaken op de bladeren bruine tot zwarte vlekken. Bij een zware aantasting, de vlekken vloeien dan als het ware samen, valt ook het blad af. Meestal zijn deze bladvlekken niet echt schadelijk. Soms zijn ze een teken dat de plant niet goed staat of aan een ander probleem lijdt (te nat, te weinig zon)

Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig(485524316)

Bestrijding

Bestrijding is zelden nodig. Eventueel de meest beschadigde bladeren wegplukken. Op het eind van het seizoen de afgevallen bladeren zorgvuldig opruimen. Indien toch een bestrijding wordt uitgevoerd dan vroeg in de lente starten met een zwavelbespuiting.

Tuininformatie