Tuindokter meldingsbank: Plataan heeft verschrompelde bladeren en bruine topjes

De bladeren van onze plataan vallen uit, zijn verschrompeld en het lijkt wel alsof er een schimmel op zit. Wat is hier de oorzaak van? Ik ben bang dat ik straks een kale boom zal hebben.

Dit betreft de regelmatig voorkomende platanen bladvlekkenziekteveroorzaakt door de schimmel Gnomonia platani. Recentelijk zijn ook aantastingen van Gnomonia errabunda waargenomen. De symptomen komen meestal meer voor na een koud en nat voorjaar.

Foto´s ingezonden door Marijke Verweij

Omschrijving

 Het blad heeft bruine vlekjes en het blad krult iets. De eerste symptomen zijn terug te vinden langs de hoofd- of zijnerven welke dan verder (kunnen) uitgroeien naar de bladstelen. Deze schimmel veroorzaakt afstervende bladeren en jonge twijgen die verwelken. Komt vooral voor na een koud en nat voorjaar. Het blad valt af waardoor groeiremming optreedt. Komen er in de zomer en herfst veel met aangetaste bladeren op de boom voor dan lijdt dit in het volgende voorjaar tot dode (bruine) topjes. Het is vanuit deze dode topjes dat de schimmel zich verder uitbreidt. Sporen overwinteren in afgevallen bladeren.
 

Tuindokter meldingsbank: Plataan heeft verschrompelde bladeren en bruine topjes (140678735)
Tuindokter meldingsbank: Plataan heeft verschrompelde bladeren en bruine topjes (140678735)

Bestrijding

Plant altijd ruim zodat de bomen goed kunnen opdrogen. Een te natte bodem is nadelig. Bij een geringe aantasting de dode topjes in het voorjaar wegsnoeien of wegplukken. Preventief in de herfst het afgevallen blad (met sporen) zorgvuldig opruimen. Een chemische schimmel behandeling omvat 2 delen: voor het uitlopen van de twijgen met koperoxychloride. Jong blad in het voorjaar 3x maal behandelen met captan met een tussenperiode van 10-14 dagen.

Tuininformatie