Tuindokter meldingsbank: witte stippels op stammen van dennen door wollige dennenluis

Tuindokter meldingsbank: witte stippels op stammen van dennen door wollige dennenluis(2141061818)Hallo, de stammen van mijn dennen (Pinus sylvestris) staan vol met heldere, witte stippels. Ik zie niet onmiddellijk schade. Wat is dit en moet ik hiertegen iets doen?
Fotomateriaal ingezonden door Cees Caspers

Het betreft hier de wollige dennenluis Pineus pini

Omschrijving

Aan naalden, op scheuten, takken en stammen zitten (zwarte) op luizen lijkende zuigende insecten, Pineus pini, omgeven door een witte, wasachtige laag, lijkend op een watje. Deze zuigen het hele voorjaar, zomer aan de naalden en takken. De onvolwassen nimfen overwinteren op de bomen. Het insect produceert 1 generatie per seizoen.

Er is verschil in gevoeligheid: Pinus sylvestris (grove den) en strobus (Weymouthden) zijn meer gevoelig.
 

Tuindokter meldingsbank: witte stippels op stammen van dennen door wollige dennenluis(2141061818)

Bestrijding

- bij een matige aantasting op volwassen of goed uitgegroeide bomen kunnen de insecten getolereerd worden

- jonge opgroeiende bomen kunnen onder een aantasting lijden en vertragen in hun ontwikkeling

- de beste bestrijding kan in de winter gebeuren met VBC of op paraffine olie gebaseerde producten zoals Oliocin (5382/B) en Promonal (Ecostyle)

- tijdens het groeiseizoen (vanaf mei) moeten zware middelen worden ingezet, gecombineerd met een uitvloeier, om de luizen met hun wasachtige bescherming te kunnen treffen: o.a op basis van malathion. Er bestaan ook gecombineerde producten voor de liefhebber zoals Compo anti-schildluis samengesteld uit malathion + paraffine olie.

Tuininformatie