Tuindokter meldingsbank:afstervende takken in olijfwilg (Elaeagnus)

Tuindokter meldingsbank:afstervende takken in olijfwilg (Elaeagnus)(1317253563)Ik heb een border aangeplant met zo´n 10-15 jaar oude groenblijvende Elaeagnus ebbingei. Sinds vorige zomer sterft bij sommige planten tot 30% van de takken af. De bladeren gaan eerst slap hangen, worden bruin en vallen af. Ook de stengels voelen dan dor aan. Wat moet ik doen?



Foto ingezonden door RVO.


Het betreft schade afkomstig van Verticillium bodemschimmels.



Omschrijving



Verticilium zijn bodemschimmels die vanuit de grond de planten aantasten. De schimmel blokkeert de vaatbundels waardoor geen watertoevoer naar bladeren en stengels geblokkeerd wordt. Het verticillum mycelium groeit binnen in de vaatbundels, vaak tot hoog in de stengels of de kruinen. De aangetaste planten gaan tijdens het groeiseizoen verwelken. Bij een vochtige lucht worden ze precies weer beter. De bladeren, stengels en bloemen worden slap. Bladeren gaan vergelen, worden bruin en sterven tenslotte af. Bij het doorsnijden van de stengels is een bruin-achtige tot grijsgroene verkleuring van de houtvaten waar te nemen. Het wortelstelsel lijkt uiterlijk meestal gezond. Soms in erge gevallen sterft ook de stambasis.



Bestrijding


  • Via besmette planten wordt de schimmel in stand gehouden -> zieke planten rooien en verwijderen.

  • De schimmel kan overgebracht worden door besmet snoeimateriaal

  • De schimmel kan meerdere jaren overleven in de grond. Vooral als plantenresten aanwezig blijven -> de grond uitspitten en verversen.

  • Verbeter de standplaats door grondbewerkingen en waterafvoer te verbeteren.

  • In serres en kassen zorgen voor een perfecte reinheid.

  • De ziekte kan overgebracht worden via zaad-> strenge selectie toepassen van gezond materiaal voor de vermeerdering (zaden en stekken).


Biologische bestrijding (bronwww.gewasbescherming.nl)



Een biologische grondontsmetting reduceert het aantal microsclerotiën in de grond. In grotere praktijkproeven blijkt dit een effect te hebben van 85 tot 95 %.


De biologische ontsmetting wordt als volgt uitgevoerd:



Een grote massa vers gras wordt ondergewerkt en flink nat gemaakt. Dan met een luchtdichte folie afgedekt in een warme periode in de zomer. De bedekking blijft gedurende minimaal 6 weken liggen. Doordat een zuurstofloze omstandigheid wordt gecreëerd worden diverse schimmels en aaltjes afgedood. Het is geen kostbare methode.



Het middel Protus met werkzame stof Talaromyces flavus biedt mogelijk perspectief, maar moet nog verder onderzocht worden.

Tuininformatie